Úterý, 19. března 2024

GE investuje do vývoje největší větrné turbíny na moři

GE investuje do vývoje největší větrné turbíny na moři

Společnost General Electric (GE) plánuje investovat v příštích třech až pěti letech více než 400 milionů USD (8,3 miliardy Kč) do vývoje největší větrné turbíny na moři. Nová turbína má být o 30 procent větší, než její nejbližší konkurent, uvedla GE v dnešním prohlášení.

Turbína by měla výt vysoká 260 metrů a její lopatky mají být dlouhé 107 metrů, což je více než má fotbalové hřiště. Kapacita má činit 12 megawattů.

Turbína s názvem Haliade-X má být schopná vyprodukovat elektřinu pro 16.000 domácností.

Divize GE Renewable Energy bude vyvíjet a vyrábět novou turbínu hlavně ve Francii. První gondola, tedy část vyrábějící elektřinu, má být připravena pro demonstraci v roce 2016. První turbína by měla být dodána v roce 2021.

GE je již velkým hráčem v oblasti výroby větrníků pro elektrárny na zemi. Na trh s větrnými elektrárnami na moři vstoupila v roce 2015 díky převzetí francouzské firmy Alstom.

V současnosti je největší větrnou turbínou na moři turbína firmy MHI Vestas o kapacitě 9,5 megawattu, kterou firma představila v červnu 2017. Je 187 metrů vysoká a lopatky má dlouhé 80 metrů.

Velikost větrných turbín na moři v posledních letech rapidně vzrostla, protože větší turbíny zachytí více větru a snižují náklady na údržbu a kapitálové výdaje. Větrné turbíny na pevnině v Evropě mají průměrnou kapacitu 2,7 megawattu, což je méně než polovina průměrné větrné kapacity turbín na moři. Ta podle organizace Wind Europe činí šest megawattů, napsala agentura Reuters. V Evropě je v současnosti více než 4000 větrných turbín na moři. Provozuje je 11 zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů