Úterý, 19. března 2024

AOPK ČR: Pomozte nám najít, kdo pomáhá divoké přírodě

AOPK ČR: Pomozte nám najít, kdo pomáhá divoké přírodě

Právě lidem či organizacím, kteří svým celoživotním postojem, nebo třeba konkrétním projektem pomáhají či pomohli naší přírodě, je určena nově ustavená Cena za ochranu přírody a krajiny. Má především ukázat, že ochrana přírody má smysl a konkétní výsledky. Nominace je možno posílat do konce března tohoto roku. Cenu u příležitosti Světového dne divoké přírody [1] vyhlašuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

,,V České republice sice máme jen málo míst, která se dají označit přímo za divočinu, ale hodně míst, kde se dá pro přírodu lecos udělat. Možností je celá řada - počínaje obnovováním mokřadů a potoků, které zničilo socialistické zemědělství, přes péči o lesy, aby byly pestřejší a věkově rozrůzněnější, po kosení luk, které pomáhá ohroženým druhům rostlin a živočichů. Patří sem i výsadba alejí, remízků, nebo to, že některé plochy ponecháme přírodě, ať se na nich samovolně vyvíjí," vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

,,Víme, že podobných cen je několik. My se ale chceme zaměřit především na konkrétní projekty a ukázat, že to jde. Mnohdy stačí drobnost, nebo zajímavý nápad. Těšíme se na podněty z vašeho okolí [2]," dodává František Pelc.

Nominace může zaslat kdokoli do 31.3.2018. Musí obsahovat jméno a příjmení nominovaného (nebo jméno firmy), zdůvodnění, proč by měl cenu dostat, případně popis konkrétního projektu včetně lokalizace a kontakt na nominovaného i navrhovatele. Uvítáme i fotografie. Nominace zasílejte prosím elektronicky na adresu: kveta.cernohlavkova@nature.cz. O vítězi v obou kategoriích - počin a osobnost - rozhodne na základě doporučení odborné poroty ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Poznámky:

[1] Světový den divoké přírody (Word Wildlife Day) je příležitostí k oslavě krásných a rozličných forem divoké přírody a vyzdvihnutí významu ochrany přírody pro lidstvo. V roce 1973, právě 3. března, vstoupila v platnost Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES).

[2] Například obnova mokřadů, revitalizace toků, retence vody v krajině, opatření ve směru přírodě blízkých struktur, druhová a prostorová skladba, ponechávání dřeva pro zvýšení biodiverzity, samovolný vývoj, zelená infrastruktura, zeleň ve městech a obcích, přístupnost krajiny, záchrana druhů a společenstev, poznání a interpretace naší přírody a krajiny, stavba dobře zasazená do prostředí CHÚ, která ctí měřítka krajiny i tradičního osídlení.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů