Čtvrtek, 28. března 2024

Třebíčský Alternátor chystá expozici o jaderném odpadu

Třebíčský Alternátor chystá expozici o jaderném odpadu

Pod bývalou továrnou v třebíčské čtvrti Borovina vznikne interaktivní expozice věnovaná jadernému odpadu. Návštěvníci se díky ní podívají do podzemních chodeb, o jejichž existenci veřejnost dosud příliš nevěděla. Ekotechnické centrum Alternátor expozicí rozšíří svou nabídku vzdělávacích programů, při kterých zábavnou formou seznamuje zájemce s energetikou a ekologií. Stavební práce na nové expozici začaly tento týden, řekl dnes ČTK centra mluvčí Milan Krčmář.

Podzemních tunelů je podle něho pod bývalým obuvnickým závodem několik, spojují jednotlivé budovy a sloužily zřejmě k vedení kabeláže. Podzemními tunely navíc podchází zatrubněný Stařečský potok.

Nový pohodlný vstup do podzemí vznikne v místech, kde jsou nyní šatny pro návštěvníky centra. "Momentálně se zde staví příčka, která zabrání pronikání prachu ze stavby do výstavních prostor," uvedl Krčmář. Stavební práce podle něj skončí v červnu, následovat bude instalace expozice tak, aby mohla být v druhé polovině roku zpřístupněna veřejnosti.

Spojovací chodba je asi tři metry široká a měří desítky metrů. Propojuje bývalou kotelnu a tovární budovy z 19. století přiléhající ke Koželužské ulici. Přestavbou kotelny v roce 2014 centrum Alternátor vzniklo. Veřejnosti se poprvé otevřelo v červnu 2015. Na ploše přibližně 1000 čtverečních metrů seznamuje zábavnou formou s vývojem výroby energie, s technikou a ekologií.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů