zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Oslavy jara? Tentokrát zdravě

24.03.2018
Zdraví
Oslavy jara? Tentokrát zdravě

Tradice Velikonoc je úzce spjata s náboženstvím a zmrtvýchvstání. Postupem doby se ale silně křesťanský svátek stal hlavně oslavou jara a probuzením přírody ze zimního spánku...

K tradičním oslavám se tak přidaly další zvyky a dnes už vlastně tradice.

Dnes si podstatu a historii svátku Velikonoc stále ještě připomínáme, ale oslavy máme spjaty především s volnem, prodlouženým víkendem a hospodyňky především s velikonočními přípravami, jako je barvení vajíček, chystání pomlázky pro koledníky a oprášení tradičních receptů. Právě sladká pomlázka a tradiční poctivé recepty nám mnohdy nabourají zdravé stravování. A to nemluvě o alkoholu, který už k oslavám rovněž patří.

Velikonoce nemusíme brát jako nabourání našeho jarního hubnutí. Je na každém, jaké pohoštění připraví. Existují totiž i zdravé alternativy, a právě na ty jsou odborníky v NATURHOUSE! www.naturhouse-cz.cz

Beránek netradičně - mrkvový

Symbol beránka nesmí ve velikonočních přípravách chybět. Mnozí z nás už mají své ozkoušené recepty a ověřené ty nejlepší formy. Proč ale nezkusit něco nového, stejně chutného, navíc ale zdravého. Proč si potěšení odepírat?

Ingredience:

300 g špaldové mouky

4 střední mrkve nastrouhané najemno

1/2 kelímku kyšky

2 vejce

3 lžíce kokosového oleje

3 lžíce medu

1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů

nasekané mandle

sušené ovoce - rozinky, brusinky, kustovnice

špetka soli

šťáva z čerstvého citronu

Postup:

Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy těsto a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.

Mazanec ze špaldové mouky

Suroviny:

400 g špaldové mouky

50 g másla

1 polotučný tvaroh

2 lžíce oleje

prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit bez fosfátů)

rozinky

nasekané mandle

3 vejce + 1 vejce na potření

citronová kůra

citronová šťáva

2 lžíce medu

vanilkový cukr

Postup:

Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí.

Text: Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.natuhrouse-cz.cz

Foto: Ing. Petr Kouble

Recepty: NATURHOUSE

Dobrou chuť!

Více zdravých receptů na www.naturhouse-cz.cz a https://www.youtube.com/playlist?list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí