Čtvrtek, 18. dubna 2024

Plzeň je částí projektu posilující výrobu ekologické elektroniky

Plzeň je částí projektu posilující výrobu ekologické elektroniky

Plzeň se zapojí do mezinárodního projektu posilující výrobu ekologické elektroniky malými a středními podniky ve střední Evropě. Zvýší využití eko-elektroniky zadavateli veřejných zakázek. Město se stane součástí sítě partnerů z ČR, Rakouska, Slovenska a Maďarska. Žadatelem o dotaci z programu Interreg a zpracovatelem projektu je Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity, která projekt řídí, řekl ČTK náměstek primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL).

"Kvůli spolupráci s fakultou se uskutečnilo několik setkání. Za město se jich zúčastnili zástupci útvaru koordinace evropských projektů města a odboru životního prostředí," uvedl.

Hlavní aktivitou bude vývoj vysoce inovativních nástrojů pro dvě cílové skupiny. První tvoří malé a střední výrobce elektronických zařízení. Pro ně bude vytvořen soubor nástrojů a návody pro ekologický design včetně výběru vhodných materiálů a úprav technologií pro ekologickou produkci. "Cílem je podpořit malé a střední podniky při uplatňování a získávání ekologické značky Evropské unie Ecolabel," uvedl Náhlík. Pro zadavatele veřejných zakázek vzniknou pokyny pro kontrakty, u nichž je možné uplatnit požadavky na eko-elektroniku. Předávání mezinárodních zkušeností posílí poznatky o ekologické produkci a o Ecolabelu.

Plzeň bude mít roli partnera bez finanční účasti, bude odborně podporovat tvorbu strategických dokumentů, připomínkovat a doplňovat navržené změny v procesech zadávání veřejných zakázek pro uplatnění elektronických produktů označených značkou Ecolabel. Dále bude rozšiřovat povědomí o eko-elektronice mezi širokou veřejností.

Dalšími partnery jsou ČVUT, VUT v Brně, dopravní podniky Brno, Technische Universität z Vídně, Technická univerzita Košice, budapešťská University of Technology and Economics a maďarská NHKV National Organizer of Waste and Asset Management Private Limited Company.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů