Pátek, 29. března 2024

Zahradnická fakulta získá přístroj pro genetický výzkum rostlin

Zahradnická fakulta získá přístroj pro genetický výzkum rostlin

Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity získají ojedinělý přístroj pro genetický výzkum rostlin. Poslouží k rychlé identifikaci chorob, výsledky výzkumu přispějí ke zdravější produkci potravin. Ani v zahraničí nejde o běžné vybavení univerzitních a laboratorních zařízení, řekla ČTK mluvčí Mendelovy univerzity Jiřina Studenková.

"Pořízení tohoto přístroje je pro naše vědecké pracoviště revoluční. Technika sekvenování DNA či RNA v současné době představuje jeden z nejprogresivnějších směrů molekulární biologie. Tento přístroj nám přinese nové průlomové informace," uvedl děkan fakulty Robert Pokluda. Mendelova univerzita sídlí v Brně, její zahradnická fakulta ale působí v Lednici na Břeclavsku.

Přístroj využijí hlavně rostlinolékaři. Kromě rychlé analýzy chorob budou také zkoumat účinnost nanočástic při likvidaci nebezpečných bakterií. Univerzita doufá, že špičkový výzkum přinese také mezinárodní patenty a komerčně využitelné produkty.

"Do projektu komplexního rostlinolékařského výzkumu jsme zapojeni společně s 15 zeměmi Evropského výzkumného prostoru. Díky novému přístroji budeme hodnotným vědeckým partnerem ostatním zemím," doplnil Pokluda.

Nový přístroj stojí více než dva miliony korun, nákup škola hradí z fondů Evropské unie. V Lednici nyní připravují laboratoř, přístroj bude v provozu od června.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů