Čtvrtek, 28. března 2024

Bývalý viceprezident Gore je dnes bojovníkem za zdravější planetu

Bývalý viceprezident Gore je dnes bojovníkem za zdravější planetu

Americký politik Al Gore sloužil jako viceprezident za éry Billa Clintona. V úřadu byl osm let do roku 2001. O rok dříve se pokoušel rovněž o Bílý dům, ale v konečném zúčtování nakonec těsně prohrál s Georgem Bushem mladším. Demokrat Gore se poté dal plně do služeb ekologie a za tyto své aktivity dostal v roce 2007 spolu s Mezivládním panelem pro změny klimatu Nobelovu cenu za mír. Sedmdesátiny oslaví 31. března.

"Je na čase přestat válčit se Zemí a uzavřít s ní mír", řekl Gore při předání Nobelovy ceny. Podle názoru akademiků byl politik osobností, která se tehdy nejvíce zasloužila o širší pochopení prostředků, jež je nutno přijmout ke snížení dopadů lidské činnosti na globální klima. Goreovo ocenění ale ve světě vzbudilo i kontroverzní reakce, jeho oponentem byl například tehdejší český prezident Václav Klaus.

O ekologii se Gore zajímá již od 80. let, důraz na ni kladl také jako viceprezident USA (1993 až 2001). Po velmi těsné a trpké prohře v prezidentských volbách s republikánem Bushem v roce 2000 (v součtu hlasů jej volilo více Američanů, ale ve volebním systému to nakonec nestačilo, rozhodl až Nejvyšší soud), začal Gore raději psát knihy a přednášet o problematice globálního oteplování na Zemi. V ekologii se docela našel, stal se vyhledávaným řečníkem.

S úspěchy přišla i změna image - z prkenného a chladného politika se stala nenucená a vtipná osoba, která se označovala za "bývalého budoucího prezidenta USA". Goreovi kritici ho naopak vnímají jako pokrytce, který káže vodu a pije víno, anebo jako únavného pedanta a šiřitele poplašných zpráv o ekologii. Trnem v oku byl například Goreův plýtvavý životní styl (svého času nákladný provoz rezidencí), který se střetává s vizí spotřeby šetrné k životnímu prostředí.

Gore byl později poradcem bývalého prezidenta Baracka Obamy pro mezinárodní jednání o změnách klimatu. Jeho postup o otázkách ekologie ale Gore označil za "trapné zklamání". Podle něj se Obama po odchodu Bushe ke skutečné akci neodhodlal. Spokojen není ani se současnou hlavou USA - Donaldem Trumpem. Loni po odstoupení od pařížské klimatické dohody Gore řekl, že prezidentovo rozhodnutí je "bezohledné a neobhajitelné" a že podkopává postavení země.

Goreův život v politice začal prakticky dřív, než se sám mohl rozhodnout. Dětství (narodil se 31. března 1948) měl rozděleno mezi Tennessee a rodný Washington, kde byl jeho otec členem Sněmovny reprezentantů a posléze i senátorem. Po studiích ekonomie, práva a religionistiky Gore krátce sloužil jako zpravodaj ve Vietnamu. Poté pracoval několik let jako investigativní novinář v Nashvillu.

V roce 1976 zahájil svoji politickou kariéru jako člen Sněmovny reprezentantů za stát Tennessee, od roku 1984 pak zaujal místo v Senátu. V polovině 80. let se stal jedním z autorů nového zákona o čistotě vod, v roce 1990 se podílel na důležité novele zákona o čistotě ovzduší, která rozšířila možnost obchodování se siřičitými emisemi. V roce 1993 si Gorea vybral Clinton jako viceprezidenta, v té době byl za USA také hlavním vyjednavačem pro Kjótský protokol.

Politik je autorem několika knih, například publikace s názvem Země na misce vah: Ekologie a lidský duch. Gore se podílel také na filmovém dokumentu Nepříjemná pravda, který v roce 2007 získal Oscara za nejlepší dokument. Stál rovněž za nápadem série koncertů Live Earth, které se snažily upoutat pozornost lidí ke klimatickým změnám.

Gore, který se začátkem 90. let zasadil i o zapojení širší veřejnosti do internetu, získal v roce 2007 televizní cenu Emmy. Jednalo se o zvláštní ocenění jeho úlohy při rozjezdu kabelové a satelitní televize Current TV, kterou v roce 2005 spoluzaložil. Televize v roce 2013 přešla pod arabskou stanici Al-Džazíra, přičemž vysílání ukončila o tři roky později. Gore je velmi úspěšným podnikatelem, v roce 2013 agentura Bloomberg odhadla jeho majetek na 200 milionů dolarů.

V roce 1970 se oženil se spisovatelkou, fotografkou a pozdější aktivistkou Mary Elizabeth Aitchesonovou (zvanou Tipper), mají tři dcery a syna. Od roku 2010 žijí Goreovi odloučeni.

Markéta Veselá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů