Čtvrtek, 25. dubna 2024

Firma se chystá zavážet prostor vážanské cihelny v Kroměříži

Firma se chystá zavážet prostor vážanské cihelny v Kroměříži

Zemní jílovitý materiál PRESTAB a doplňkově takzvaný recyklát hodlá do vážanské cihelny v Kroměříži navážet společnost Biotrend Morava. Těžba ve vážanské cihelně skončila v roce 1996, prostor by měl být rekultivován a měl by se z něj stát veřejně přístupný rekreačně edukativní prostor se zelení, městským mobiliářem a přírodními biotopy. Firma by tam měla navézt 290.000 metrů krychlových materiálu. Záměr už oznámila městu, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Jan Vondrášek.

"O stavebním povolení rozhodne Obvodní báňský úřad v Brně, město Kroměříž by mělo být účastníkem řízení. Budeme určitě na prvním místě dbát na bezpečnost a ochranu obyvatel i životního prostředí," uvedl starosta Jaroslav Němec (ANO). Záměr by měl být podle něj veřejně prezentován na zastupitelstvu 10. května. Podle firmy zavážení zajistí stabilitu a bezpečnost tělesa sousední skládky Zachar.

Pozemky vlastní firma Ecodump podnikatele Igora Mesenského, který před několika lety plánoval lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2. Proti záměru se tehdy postavili obyvatelé Vážan i městské zastupitelstvo, kteří se obávali, že jde o toxický materiál. Mesenský tehdy uvedl, že žádné nebezpečí nehrozí. Ze záměru přesto později sešlo.

PRESTAB vyrábí přerovská firma Precheza, člen holdingu Agrofert. Podle Vondráška jde v podstatě o průmyslový sádrovec s obsahem sloučenin železa, který vzniká z výroby titanové běloby. Výrobek má atest, je definovaný jako stavebně technologický materiál pro technickou rekultivaci výsypek, povrchových dolů, zbytkových jam po těžbě užitkových nerostů, odkališť nebo skládek.

"Je to polotuhá až mazlavá hmota černozelené barvy, která vlivem vzdušné oxidace mění barvu na rezavou. Materiál podle dokumentace nezapáchá, je chemicky stabilní, nedráždí kůží ani dýchací cesty a nebyly pozorovány ani další negativní účinky," sdělil mluvčí.

Podle vedoucí radničního odboru životního prostředí Boženy Ševčíkové činnost nespadá mezi záměry posuzované v režimu zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí. "Pro toto řízení (žádost o vydání stavebního povolení) musí být zpracovaná projektová dokumentace, ke které by se měly vyjádřit dotčené orgány státní správy podle svých speciálních zákonů, například vodoprávní úřad, ochrana přírody a doprava," uvedla Ševčíková.

Při řízení by podle ní mělo být vyřešeno, zda zavážení a rekultivace cihelny neovlivní dokončení rekultivace skládky Zachar i to, kam bude odčerpána důlní voda, jak se zabrání jejímu dalšímu stoupání nebo průsakům do skládky. Vodoprávní úřad bude požadovat hydrogeologický posudek, vyhodnocení možného vlivu ovlivnění blízkých studní, skládky a aktuální rozbor materiálu PRESTAB. Vyřešena musí být i doprava, orgán ochrany přírody bude žádat biologické hodnocení lokality a pro případné zvláště chráněné druhy bude nutné udělit výjimku.

Materiál by firma chtěla vozit do cihelny polními cestami za výzkumným ústavem v době od 5:00 do 14:30. Denně by se mělo jednat o 15 vozidel, která by do bývalé cihelny jezdila po dobu čtyř let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů