Pátek, 29. března 2024

Škola v Horním Jiřetíně si bude vyrábět elektřinu sama

Škola v Horním Jiřetíně si bude vyrábět elektřinu sama

Horní Jiřetín na Mostecku se rozhodl omezit závislost na hnědém uhlí a více využívat obnovitelné zdroje energie. Jako první vyměnil kotle v základní škole, na její střechu nainstaloval solární panely, bude si tak vyrábět elektřinu vlastními silami. Na investici se poskládali dárci. Na projektu spolupracovala obec s organizací Greenpeace. Jiřetín je symbolem boje proti prolomení limitů těžby na Mostecku.

Žáky v jiřetínské škole dnes zdravil při příchodu vzkaz "Vítejte v budoucnosti". Na střeše jsou solární panely a kotel na uhlí nahradilo tepelné čerpadlo. Projekt nazvaný Výzva pro Jiřetín spustila organizace Greenpeace loni v květnu a v létě se vybralo přes 300.000 korun, které směřovaly na nákup a instalaci fotovoltaických panelů na střechu školy.

V první části projektu se peníze vybíraly pomocí tzv. dárcovských výzev. "Peníze tak pomáhali vybrat různí vyzyvatelé, kteří lákali dárce na sliby jako, že přestanou kouřit, že budou chodit bosi či že splní nějaký náročný sportovní výkon. Učitelský sbor z jiřetínské školy se například vzdal dárků na konci roku a místo nich poprosil rodiče o příspěvek," uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. Zapojil se i starosta Vladimír Buřt a ředitel Greenpeace ČR David Murphy, oba vybrali přes 10.000 korun.

Na přání návštěvníků webu www.vyzvaprojiretin.cz později organizace přidala i možnost darovat finance napřímo klasickým způsobem. Na cílovou částku 300.000 korun přispělo 920 dárců, minimální limit o 17.000 korun překročili.

Škola díky projektu získala fotovoltaický systém o instalovaném výkonu deset kilowatthodin. "Projekt je součástí širšího plánu na snížení závislosti Horního Jiřetína na uhlí," uvedl Jan Freidinger z Greenpeace. "Solární panely nám nejen ušetří náklady , ale žáci navíc poznají fungování obnovitelných zdrojů přímo ve škole. V budoucnosti bychom rádi vylepšili vzhled střechy, která je hodně znečištěná od kouře. Chceme také vyčistit a zrenovovat sklepní prostory, kde byl umístěn starý kotel na uhlí a uhelný sklad," uvedla ředitelka školy Klára Křivánková.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů