Čtvrtek, 28. března 2024

Důsledné vyhledávání uhynulých divokých prasat mělo smysl. V boji s AMP je to nejdůležitější úkol

Důsledné vyhledávání uhynulých divokých prasat mělo smysl. V boji s AMP je to nejdůležitější úkol

Zhruba šest desítek uhynulých prasat divokých se za poslední měsíc podařilo dohledat v zamořené oblasti afrického moru prasat (AMP) na Zlínsku. Vyšetření prokázalo AMP u deseti z nich. Nejde o nově nakažené kusy, těla mrtvých prasat na místě ležela přibližně 3 až 5 měsíců.

,,V boji s africkým morem prasat je vyhledávání uhynulých prasat nejdůležitějším úkolem. Jen tak se může podařit šíření nemoci zastavit. Jsme jedinou zemí v Evropě, která nařídila důkladné prohledání celé zamořené oblasti. Z počtu nalezených kusů je jasné, že to byl správný krok," řekl ministr zemědělství Jiří Milek.

Mimořádná veterinární opatření, která nařídila všem uživatelům honiteb v zamořené oblasti důkladně prohledat všechny honební pozemky, vydala Státní veterinární správa (SVS) 22. března. Na prohledání měli myslivci 30 dní, za každý hektar od Ministerstva zemědělství dostanou 150 Kč. Celkové náklady se tak vyšplhaly na 7,5 milionu korun.

,,V porovnání se škodami, které by mohly vzniknout, pokud by se mor šířil dále, nebo se dokonce dostal do chovů domácích prasat, je to odpovídající částka," uvedl ústřední ředitele SVS Zbyněk Semerád.

Od 1. února 2018, kdy došlo ke zmenšení zamořené oblasti v okrese Zlín, eviduje SVS ve Zlínském kraji 101 nalezených uhynulých divokých prasat. AMP byl potvrzen u 12 kusů nalezených ve vysoce rizikové oblasti, v 85 případech bylo vyšetření negativní. V současné době se čekají na výsledek vyšetření čtyři zbývající kusy. Za stejné období lovci v zamořené oblasti odlovili celkem 398 divočáků. Vyšetření AMP prokázalo pouze u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků.

V oblasti s intenzivním odlovem bylo v průběhu února uloveno 2726 divokých prasat. Z toho nejvíce v okresech Uherské Hradiště (490), Kroměříž (430) a Hodonín (412). Ani jedno z prasat ulovených v oblasti s intenzivním odlovem AMP nemělo.

Rozloha zamořené oblasti, která zahrnuje asi polovinu okresu Zlín, činí zhruba 50 000 hektarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů