Úterý, 19. března 2024

Požár haly v Úholičkách je uhašen, předběžná škoda je 60 mil. Kč

Požár haly v Úholičkách je uhašen, předběžná škoda je 60 mil. Kč

Požár haly na recyklaci odpadů v Úholičkách u Prahy se během noci podařilo dohasit a areál si dnes ráno převzala policie. Škoda byla předběžně vyčíslena na 60 milionů korun, příčinu bude vyšetřovatel zjišťovat, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Policisté s dobrovolnými hasiči zatím areál střeží. "V průběhu dne je naplánováno několik kontrol, které zajistí stanice Hasičského záchranného sboru Roztoky. Ve středu dopoledne bude vyšetřování události pokračovat," uvedl Svoboda. Opravil tak ranní informaci, že požářiště si již převzal majitel. Vyšetřovatel se na místo dostaví až ve středu a do té doby bude podle Svobody třeba dohlížet na to, aby nebylo například manipulováno s důkazy.

V hale o rozměrech 20krát 50 metrů hořely od pondělních 13:00 nadrcené papíry a plasty. Podle prvotních informací měla hala rozměry 100krát 50 metrů, nakonec se ale ukázalo, že je menší. Kolem 17:00 se plameny podařilo dostat pod kontrolu a po 22:00 hasiči z haly vyvezli poslední uskladněný materiál. Na místě ještě zůstaly dvě jednotky pro případ, že by se oheň znovu rozhořel.

Majitel škodu vyčíslil na 60 milionů korun, jde ale o předběžné číslo. "Může se stát, že se bude škoda snižovat, pokud drticí linka nebude požárem úplně celá zničená," uvedl Svoboda. Příčina je předmětem dalšího vyšetřování, které podle mluvčího potrvá zřejmě několik týdnů.

Oheň se rozšířil i před halu na uskladněný materiál a ohrožoval vedlejší halu, v níž jsou uskladněné pohonné hmoty. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň poplachu, který později zvýšili na třetí stupeň ze čtyř. Při zásahu si jeden hasič poranil koleno.

Areál patří společnosti FCC, jejíž další hala hořela minulý týden ve Vratimově na Ostravsku. Podle mluvčí FCC Kristiny Jakubcové zasáhl požár třídicí linku na zpracování odpadu a technologie, která z odpadu vyrábí tuhé alternativní palivo. Předběžná škoda způsobená požárem ve Vratimově byla odhadována zhruba na půl milionu korun. Zda spolu oba požáry souvisí, nechtěla mluvčí komentovat. Odkázala pouze na to, že příčina požáru ve Vratimově se vyšetřuje a vyšetřovat se bude i dnešní požár v Úholičkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů