Pátek, 29. března 2024

Hračky pro nejmenší děti by měly být bezpečnější, rozhodla vláda

Hračky pro nejmenší děti by měly být bezpečnější, rozhodla vláda

Vláda minulý týden schválila nařízení, které zpřísňuje povolený obsah některých chemických látek používaných v hračkách. Sladila tak českou legislativu s novými směrnicemi EU. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Hračky pro nejmenší děti by měly být bezpečnější. Nově bude doplněn limit chemické látky fenol, která dosud není v legislativě obsažena. Sníží se také limitní hodnota bisfenolu A (BPA) a olova.

V případě fenolu i bisfenolu A se jedná o chemické látky, které se používají v hračkách určených pro děti mladší 36 měsíců nebo v hračkách, které jsou určeny pro vkládání do úst. Evropská komise již v roce 2011 zakázala výrobu a prodej kojeneckých lahví s BPA.

Ekologické organizace označují bisfenol A za skryté, všudypřítomné nebezpečí. BPA je využíván hlavně při přípravě polykarbonátových plastů ze kterých se vyrábí CD a DVD nosiče, nádoby na potraviny, používá se také ve stavebnictví, elektronice nebo v medicíně. BPA je rovněž součástí termopapírů, například v účtenkách z pokladen supermarketů, v některých plastových zubních plombách nebo v mobilních telefonech.

Greenpeace uvádí, že v posledních letech bylo publikováno množství vědeckých studií, které poukazují na roli, kterou může hrát vystavení nízkým dávkám bisfenolu A při vzniku vážných onemocnění, jako je cukrovka, rakovina prsu u žen nebo rakovina varlat a prostaty u mužů.

Rozhodnutí vlády dále snižuje limity olova obsažené v hračkách nebo jejich součástech. Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl k závěru, že pro olovo jakožto toxický kov neexistuje žádný práh, pod kterým nemá vystavení olovu kritické účinky na zdraví. "Dokonce i mírná expozice může způsobit poškození nervové soustavy a mozku a zejména deficity v učení. Proto byla pro stanovení limitních hodnot pro olovo v hračkách zvolena nová metoda, která vedla k jejich podstatnému snížení," uvedla předkládací zpráva k návrhu.

Fenol se používá v pryskyřicích, kterými se slepují části hraček. "Fenol byl zjištěn v emisích z herních konzolí, v jednom ze šesti analyzovaných stanů nebo tunelů pro děti a v balicí fólii, byl testován u hraček do vany a jiných nafukovacích hraček a byla zjištěna jeho přítomnost v PVC," uvádí dále dokument.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů