Čtvrtek, 28. března 2024

Nová kritéria Ekoznačky EU pro úklidové služby

Nová kritéria Ekoznačky EU pro úklidové služby

Dne 4. května 2018 Evropská komise vydala nová environmentální kritéria pro získání Ekoznačky EU v produktové kategorii Úklidové služby. Jejich platnost je pět let. Zcela nová kritéria se zabývají všemi významnými environmentálními aspekty úklidu a pomohou tak poskytovatelům úklidových služeb uskutečnit potřebné kroky vedoucí k jejich udržitelnému provozu. Základem kritérií je upřednostňování čistících přípravků, které jsou označeny některou ze značek dle mezinárodní normy ISO 14 024, jako je Ekoznačka EU, ale také Nordic Swan, Blue Angel, nebo česká Ekoznačka EŠV.

Kritéria se zabývají dalšími kritickými oblastmi praxe v úklidových službách. Proto obsahují i požadavky na energetickou účinnost elektrických zařízení a přístrojů, spotřebu vody, nakládání s odpady či používání šetrnějších způsobů dopravy. Všechna tato kritéria představují závazek společností kladoucí důraz na zdraví a bezpečnost svých zaměstnanců a na snížení celkové zátěže životního prostředí.

Společnosti, které se stanou držiteli Ekoznačky EU, mají od nynějška možnost jednoduchou a prokazatelnou cestou doložit účinnost svých environmentálních postupů v rámci zelených veřejných zakázek, kde není jediným kritériem cena.

Zdroj: CENIA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů