Úterý, 19. března 2024

Budoucí vláda plánuje postavit jez na Labi i přes kritiku odborníků

Budoucí vláda plánuje postavit jez na Labi i přes kritiku odborníků

Vládní koalice ANO s ČSSD v programovém prohlášení slibuje schválení Koncepce pro vodní dopravu, dokončení procesu EIA a zahájení územního řízení k realizaci plavebního stupně Děčín. Podle spolku Arnika tak předjímá výsledek nezávislého procesu, na který nemá ze zákona vliv. Ochránci přírody také dlouhodobě upozorňují, že jez na Labi zničí dosud zachovalou část Dolního Labe, které je zařazeno mezi nejvýznamnější lokality evropské přírody v rámci sítě Natura 2000.

,,Pokud vláda plánuje, kdy hodnocení vlivu na životní prostředí dokončí, odporuje to samému principu hodnocení. Výsledek procesu EIA, ani jeho časový průběh nelze předjímat. Jedná se o nezávislé odborné posouzení, které vláda nemůže ovlivnit,"komentuje právnička Petra Humlíčková.

Důvodem výstavby jezu, která bude daňové poplatníky podle vlády stát asi pět miliard korun, má být zlepšení splavnosti Labe pro nákladní dopravu. Protože Celková koncepce pro Labe[i], kterou schválila německá vláda, nepočítá s výstavbou jezů potřebných pro splavnost na německé straně, nezlepší se podmínky ani na celém problematickém úseku mezi Ústím nad Labem a Drážďany[ii].

Náklad mezi Českou republikou a Německem je možné už dnes bez problémů dopravovat po železnici, jejíž kapacita není zdaleka naplněna. V současné době se mezi Hamburkem a Českou republikou převáží až 80 % zboží po železnici, zbytek kamiony a pouze výjimečně po Labi. Podle německé vlády je trať využita ze 72 %. Pokud se náklad převážený na lodích a kamiony začne převážet po železnici, stoupne její zatížení o pouhé 2 %[iii].


[ii] Otevřený dopis německé organizace BUND - Friends of the Earth Germany představitelům české vlády kritizující realizaci strategického posouzení vlivu na životní prostředí (SEA) bez předepsaného přeshraničního zapojení německých úřadů a veřejnosti:

www.bund-sachsen.de/fileadmin/sachsen/PDFs/Pressemitteilungen/2017/171214_Tschechien_Beschwerde_SUP_fin_CZ.pdf

[iii] Stanovisko německé organizace BUND - Friends of the Earth Germany k dokumentaci dopadů plavebního stupně Děčín na životní prostředí:

www.bund-sachsen.de/fileadmin/sachsen/PDFs/Stellungnahmen/2016/160509_STN_BUND_SN_Staustufe_Decin.pdf

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů