Úterý, 19. března 2024

Návrh zákona o elektroodpadech zakáže spojení sběru s recyklací

Návrh zákona o elektroodpadech zakáže spojení sběru s recyklací

V návrhu nového zákona o výrobcích s ukončenou životností, který připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP), bude jasně zakázáno, aby kolektivní systémy starající se o sběr zároveň vlastnily recyklační linky. Opatření, které je zakotvené i v chystané evropské směrnici, má zamezit zneužívání dominantního postavení na trhu, nepřiměřenému růstu cen za sběr a snadnému falšování dat. Uvedli to dnes při diskusi o elektroodpadu zástupci kolektivních systémů a MŽP. Pro toto opatření se vžil název čínská zeď.

Podle Ladislava Trylče z oddělení zpětného odběru MŽP současný stav umožňuje různé nešvary, například chybějící nebo nedostatečnou kontrolu kolektivních systémů. "Mnohdy není možné dopátrat, co se s elektrospotřebiči stalo," uvedl Trylč. Kolektivní systémy, které své povinnosti řádně plní, mají podle něj vyšší náklady než ty, které povinnosti plní jen na papíře a ve skutečnosti parazitují na poctivých systémech. "Není možné, aby tento stav fungoval donekonečna," řekl Trylč. Výsledkem současného nastavení je podle něj to, že kolektivní systémy zvyšují ceny obcím nebo jim vypovídají smlouvy.

Podporu čínské zdi vyjádřila také Hospodářská komora (HK ČR). Bez ní by podle zástupců komory mohlo zmizet mnoho menších zpracovatelů a následně by se zpracování prodražilo. Podle Jana Mračka z HK ČR čínská zeď funguje úspěšně ve Francii a na Slovensku. Kladně toto opatření hodnotí také Svaz průmyslu druhotných surovin.

Dosud se v Česku muselo vybrat zpět 45 procent elektrovýrobků uvedených na trh, což se dařilo plnit. Podle chystané směrnice se tento cíl zvýší na 65 procent. Podle Trylče by za to měly nést odpovědnost i kolektivní systémy, které k tomu podle dosavadního zákona z roku 2005 nic nenutí.

Návrhy nových zákonů, o odpadech a o výrobcích s ukončenou životností, jsou podle Trylče připravené od ledna 2017, nově ale musely reagovat na chystané směrnice EU pro tuto oblast. Příští rok by návrhy zákonů měly projít meziresortním připomínkovým řízením. Budou řešit i dozor nad zpětným odběrem, ve kterém bude muset být zapojen "alespoň jeden subjekt nezávislý na soukromých zájmech".

Kolektivní systémy jsou společnosti, které přebírají povinnost výrobců elektra postarat se o vyprodukované spotřebiče po skončení jejich životnosti. Výrobci jim za to platí. Kolektivní systémy mohou být ziskové i neziskové, podle toho, jaký odpad sbírají a jak se jim daří najít zpracovatele, kteří by ho odebírali. Výrobci se o zpětný odběr mohou starat i sami, v Česku to dělá kolem 50 firem. Vybírají kolem 630 tun elektroodpadu ročně, celkový odběr v ČR je přes 90.000 tun za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů