Čtvrtek, 28. března 2024

Fond GGF dá Srbsku 32 milionů eur na první velké větrné farmy

Fond GGF dá Srbsku 32 milionů eur na první velké větrné farmy

Srbsko získá od fondu Green for Growth Fund (GGF) 32 milionů eur (821 milionů Kč) na první dvě velké větrné farmy. Peníze mají zemi pomoci diverzifikovat energetický mix, informovala dnes agentura Reuters. Díky projektům se v Srbsku sníží emise skleníkových plynů zhruba o 50.000 tun ročně.

GGF se specializuje na podporu zelené energie v jižní a jihovýchodní Evropě včetně Turecka, dále na Blízkém východě a v zemích severní Afriky. Založila jej Evropská investiční banka (EIB) spolu s německou státní bankou KfW.

Fond poskytne 18,35 milionu eur na větrnou farmu o výkonu 158 megawattů, která má být za 300 milionů eur vybudována asi 50 kilometrů severovýchodně od Bělehradu. Jejích 57 turbín pokryje spotřebu 113.000 domácností. K síti by měly být připojeny v první polovině roku 2019. Na projekt už půjčily 215 milionů eur ve formě syndikovaného úvěru Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Mezinárodní finanční korporace (IFC).

Výstavbu má na starosti společnost Vetroelektrane Balkana, kterou vlastní firma Tesla Wind. Ta je společným podnikem firem Masdar se sídlem v Abú Zabí a Cibuk Wind Holding, což je pobočka americké Continental Wind Partners.

Dalších 13,5 milionu eur fond vloží do větrné elektrárny o výkonu 42 megawattů v Alibunaru v severovýchodním Srbsku. Farmu, která bude mít 21 turbín od německé firmy Senvion, vystaví belgická společnost Elicio.

Obě elektrárny jsou první z řady větrných farem v Srbsku plánovaných na nejbližší roky. Země nyní 70 procent elektřiny vyrábí spalováním uhlí a zbytek ve vodních elektrárnách. Do roku 2020 by 27 procent energie měly dodávat obnovitelné zdroje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů