Sobota, 20. dubna 2024

Litoměřice znají dopravní chování občanů, vytvoří plán mobility

Litoměřice znají dopravní chování občanů, vytvoří plán mobility

Litoměřice už znají dopravní chování obyvatel města a okolí. Kolem 75 procent občanů má nejméně jedno auto v rodině a na kole do práce jezdí jen minimálně. Výsledky průzkumu dnes představilo město. Na základě získaných údajů radnice připraví plán udržitelné městské mobility a data využije například i ve školství a z hlediska sociálního.

Plán udržitelné mobility připravují města nad 50.000 obyvatel, chtějí ho však mít i Litoměřice, kde žije zhruba 24.000 lidí. "Výsledky průzkumu jsou jedním z mnoha podkladů pro vytvoření strategického dokumentu, který určí priority a cíle města v oblasti dopravy do roku 2030," uvedla mluvčí města Eva Břeňová.

V rámci studie loni odborníci oslovili 901 domácností z Litoměřicka. Občané se vyjadřovali k tomu, jaké dopravní prostředky využívají, jak jsou spokojeni s dopravou. "Pouze 26 procent oslovených domácností nemá ani jeden vůz," uvedla Hana Brůhová, která má projekt ve městě na starosti.

Obyvatelé Litoměřic většinu cest vykonají pěšky (42 procent) a automobilem (40 procent). Pěšky se vydávají na trasy dlouhé zpravidla do vzdálenosti dvou kilometrů.

Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole. Stejný podíl oslovených uvedl, že uvažuje o koupi elektrokola s ohledem na náročný terén. Litoměřice sice leží těsně u Labe, ale některé okolní obce a čtvrti jsou už na kopcích.

Elektromobilitu podporuje radnice, která zakoupila deset elektro kol. Tři mají k dispozici strážníci, zbytek ostatní zaměstnanci městského úřadu, který má také deset služebních aut s elektropohonem. "Ekologickou dopravu podporujeme. Letos jsme zrušili jízdné v MHD, čímž chceme zvýšit využívání hromadné dopravy. Zanedlouho uvedeme do provozu parkovací věž pro kola, čímž vycházíme vstříc cyklistům," řekl litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Dlouhodobým problémem v Litoměřicích je podobně jako v jiných městech parkování. Radnice proto uvažuje o stavbě parkovacího domu.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů