Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila aktualizaci nákladů na skládkování hnojiv

Vláda schválila aktualizaci nákladů na skládkování hnojiv

Vláda tento týden odsouhlasila aktualizaci nákladů nutných na skladování statkových hnojiv podle evropské nitrátové směrnice. Letos a v příštím roce by mělo jít o 1,06 miliardy korun, sdělila ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Unie po zemědělských podnicích skladovací prostory vyžaduje, aby se zabránilo vyvážení hnojiv na půdu v období, kdy je velké riziko úniku dusičnanů do půdy a následně do vod.

"Jde nám o to, aby byly zajištěny prostory na mezisklady, kde se statková hnojiva uskladní minimálně po dobu šesti měsíců, výjimka kratší lhůty platí pro hnojůvku a tuhá statková hnojiva. Tímto způsobem dojde ke stabilizaci hnojiv, které pak neznečistí dusičnany cenné podzemní vody," uvedla Pospíšilová. Podle schváleného materiálu by investice měly zajistit rekonstrukci stávajících meziskladových prostor a výstavbu nových.

Pokud by došlo ke zrušení výjimky, náklady na skladování veškerého hnoje na zpevněném hnojišti po dobu minimálně půl roku by se letos a v příštím roce vyšplhaly na 2,54 miliardy korun. Nejvíc by se podle Výzkumného ústavu zemědělské techniky muselo investovat do nové výstavby hnojišť.

Z minulého období evropského rozvojového programu se využilo 1,5 miliardy korun na výstavbu skladovacích kapacit na statková hnojiva. V současném období bylo podpořeno 90 projektů 280milionovou dotací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů