Pátek, 19. dubna 2024

Pardubice nekoupí odstavenou spalovnu v Rybitví

Pardubice nekoupí odstavenou spalovnu v Rybitví

Pardubické městské zastupitelstvo na svém čtvrtečním zasedání opět nepodpořilo odkup spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví za 35 milionů korun. Zařízení je mimo provoz od roku 2004. O obnovení usiluje firma AVE CZ od roku 2006, což radnice nechce.

"Cítím smutek a marnost. Někteří kolegové zmařili mnohaletou snahu a zájem obyvatel Pardubic zažehnat hrozbu obnovení činnosti spalovny. Když obyvatelům kompenzujeme náklady na veřejnou dopravu, náklady na svoz odpadu, proč bychom jim nemohli zaplatit za čistý vzduch," řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Město chtělo zabránit spalování odpadu, zároveň si podle Charváta mohlo pořídit areál vodný pro odpadové hospodářství. Starat se o něj měla městská společnost s účastní okolních obcí a většinový podílem SMP-Odpady.

Někteří zastupitelé opakovaně kritizují kupní cenu, proto ani nikdy neschválili peníze v rozpočtu, i když souhlasili se záměrem spalovnu koupit. Například Karel Haas (ODS) nechápal, proč by město mělo platit společnosti 29 milionů korun za zmařenou investici, jak je ve smlouvě. Když nemovitosti mají cenu šest milionů korun.

"Svatí bojovníci za zdraví občanů Pardubic se pod záminkou naprosto nepravdivého zveličování hrozby neexistující spalovnou pokusili přihrát soukromé firmě AVE za nenaplněný podnikatelský záměr 29 milionů z peněz občanů," uvedl Haas na twitteru.

Primátor upozornil, že vlastník dal městu termín do konce června. Závazných termínů již bylo víc. Nicméně firma nedávno opět oznámila, že spalovnu zprovoznit chce. Čeká na přezkoumání negativního posudku vlivu na životní prostředí EIA. Rozhodnutí zrušilo ministerstvo životního prostředí pro údajné nedodržení všech zákonných podmínek.

AVE CZ se snaží spalovnu neúspěšně zprovoznit od roku 2006. Nesouhlasná stanoviska napadá u soudu. Petici proti obnovení provozu, kterou v roce 2009 zorganizovala sociální demokracie, podepsalo téměř 50.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů