Sobota, 20. dubna 2024

Praha schválila projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu

Praha schválila projekt senzorů pro efektivnější svoz odpadu

Pražský magistrát umístí do 575 velkoobjemových kontejnerů senzory, které budou hlídat jejich naplněnost. Podle získaných informací pak budou moci firmy efektivněji plánovat trasy svozu odpadu. Projekt dnes schválili radní. Součástí záměru je mobilní aplikace, která má lidi informovat o umístnění kontejnerů a jejich naplněnosti. Za senzory město zaplatí zhruba 225 tisíc korun měsíčně, zkušební provoz potrvá rok.

Instalaci čidel, monitoring a vyhodnocení dat zajistí městská firma Operátor ICT (OICT), která se stará o takzvané smart projekty, využívající moderní technologie k efektivnější správě města. Senzory umístí primárně do podzemních kontejnerů. Na základě získaných dat má vzniknout model, který bude schopen předpovědět naplněnost kontejnerů a naplánovat podle toho trasy svozu odpadu.

Firma původně plánovala pro zkušební provoz koupit 60 až 80 senzorů, později však rozhodla, že finančně se více vyplatí technologii pronajmout. Tak bude moci zajistit umístění 575 čidel levněji, než by vyšel nákup dříve zvažovaného menšího množství senzorů. Proti původnímu plánu se také prodloužila doba zkušebního provozu z půl roku na rok.

OICT bude měsíčně platit dodavateli, kterého vybere pro zajištění senzorů, zhruba 225 tisíc korun. Čidla by měla začít fungovat v říjnu letošního roku, společnost má domluvenou spolupráci s firmami Pražské služby a AVE, které v metropoli zajišťují svaz odpadu. OICT také sama vyvine aplikaci pro veřejnost, kterou bude testovat souběžně s ročním zkušebním provozem senzorů.

Prostřednictvím projektu Smart Prague chce metropole využívat moderní technologie pro zlepšení života obyvatel a návštěvníků Prahy. OICT připravuje zhruba tři desítky projektů. Má na starosti i kartu lítačka, která nahradila opencard. Svoje smart projekty připravují i některé městské části.

Pražská opozice a nezisková organizace Transparency International v minulosti OICT označila za "černou díru", ve které mohou mizet stovky milionů korun bez dostatečné veřejné kontroly. Primátorka i zástupci firmy to odmítli s tím, že kontrola je dostatečná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů