Čtvrtek, 25. dubna 2024

Moravskoslezský kraj vytřídil téměř 2 000 tun elektroodpadu

Moravskoslezský kraj vytřídil téměř 2 000 tun elektroodpadu

Nejlepší města a obce Moravskoslezského kraje byly oceněny za třídění elektroodpadu. V soutěži O keramické sluchátko, kterou pořádá nezisková společnost ASEKOL ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, je hodnocena výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. Vítězství v kategorii do 1500 obyvatel, obhájila obec Tvrdkov. V kategorii nad 1 500, dominovala mezi nejlepšími obec Těrlicko a občané Frýdlantu nad Ostravicí, v kategorii obcí s rozšířenou působností, obhájili své vítězství již popáté.

Mezi odevzdané elektrospotřebiče se řadí například počítače, televize, rádia, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. ,,Lidé v našem kraji věnují třídění nepotřebného elektra stále větší pozornost, což se odráží také na celkových výsledcích - vždyť za rok 2017 se vytřídilo v Moravskoslezském kraji bezmála 2 000 tun. Moravskoslezský kraj se tak řadí na úžasné 4. místo v mezikrajském srovnání ASEKOLu", uvedl Zdeněk Kovařík, regionální manažer ASEKOLu pro Moravskoslezský kraj.

Co se týče samotných vítězů v jednotlivých kategoriích, tak v uplynulém roce v přepočtu na jednoho obyvatele odevzdali v Tvrdkově k ekologické recyklaci celkem 10,3 kg drobných elektrospotřebičů, v Těrlicku 7,6 kg a ve Frýdlantu nad Ostravicí 3,8 kg drobných elektrospotřebičů. Skokanem roku 2017 se stala obec Kunčice pod Ondřejníkem s nárůstem sběru mezi lety 2016 a 2017 o 3,4 kg na obyvatele.

,,Moravskoslezský kraj podporuje v posledních letech třídění elektra částkou 300 tis. Kč. Letos budou finanční prostředky směřovány na podporu třídění v rámci hudebního Festivalu v ulicích, který se uskuteční v Ostravě na výstavišti Černá louka ve dnech 29. až 30. 6. Přestože množství vytříděného elektrozařízení každoročně stoupá, stále nezanedbatelná část končí tam, kde by neměla. Dlouhodobě se proto snažíme informovat obyvatele kraje o tom, kam se starým drobným elektrem, aby nekončilo bez užitku ve směsném komunálním odpadu. Nutno konstatovat, že všechny sebrané spotřebiče jsou recyklovány, čímž se přispívá k ochraně životního prostředí", uvedla Jarmila Uvírová, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů