Úterý, 19. března 2024

Z přestupku při protestu na Mostecku je podezřelých 280 aktivistů

Z přestupku při protestu na Mostecku je podezřelých 280 aktivistů

Policie v souvislosti se sobotním protestem proti těžbě uhlí na Mostecku zajistila 280 lidí. Podezřívá je z přestupkového jednání. Všechny už policie propustila na svobodu. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Jana Slámová. Pětidenní klimatický tábor v Louce u Litvínova dnes končí. Severočeské doly budou škody kvůli zastavení prací v lomu Bílina teprve vyčíslovat. Při zásahu policie podle aktivistů chybovala, jednomu účastníkovi údajně zlomil policista dvě žebra. Policie se k tomu zatím vyjadřovat nebude, bezpečnostní opatření teprve bude vyhodnocovat.

V sobotu ráno se 16 aktivistů připoutalo na vrcholu rypadla v lomu Bílina. Od té doby stála těžba, Severočeské doly obnovily provoz po 12 hodinách. Rypadlo lidé opustili zhruba po patnácti hodinách. Mezitím několik stovek aktivistů z různých evropských zemí pochodovalo podél hrany lomu. Uprostřed pochodu několik desítek lidí opustilo legálně vymezenou trasu a vtrhlo do povrchového dolu, policisté je postupně zajistili a odvezli na služebny.

Celkem 130 lidí je podezřelých z přestupku proti veřejnému pořádku a neuposlechnutí výzvy policie a dalších 150 lidí je podezřelých z přestupku neuposlechnutí výzvy policie a z neoprávněného vniknutí do důlního díla. Před dnešním polednem zůstávalo na policii deset lidí, ostatní už policisté propustili. Přestupek budou místní obecní úřady řešit nejen s účastníky z Česka, ale také s Němci či Brity a dalšími cizinci.

Aktivisté z hnutí Limity jsme my prohlašují, že zamýšlejí zastavit těžbu uhlí, kterou považují za škodlivou v souvislosti se změnou klimatu.

Pochodů se během klimatického kempu uskutečnilo pět, největší byl sobotní. Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký ČTK řekl, že nahlášen byl pochod také na dnešek. "Přijel ale pouze organizátor nám oznámit, že nikdo z účastníků kempu už nemá o tuto akci zájem," uvedl Kopecký.

Organizátoři považují klimakemp za úspěšný. "Je to z našeho pohledu určitě velký úspěch. Přijelo dvojnásobně více lidí než na první ročník. Je to příslib do budoucna, že s hnutím za klimatickou spravedlnost se v České republice musí počítat," řekl ČTK Radek Kubala z hnutí Limity jsme my. Další akce už v rámci kempu lidé podle něj neplánují, účastníci jej postupně opouští.

Policie podle aktivistů při zásahu chybovala. "Jednoho z dánských aktivistů napadl jeden ze zasahujících policistů tak tvrdě, že mu zlomil dvě žebra," uvedli organizátoři klimakempu ve zprávě zaslané ČTK. "Určitě se budeme právně bránit," uvedl člen právního týmu hnutí David Pfann.

"Celé bezpečnostní opatření se teprve bude vyhodnocovat, nemám informaci, že bychom nějakou stížnost dostali," řekla ČTK mluvčí policie Slámová. "Proto se k tomu nebudeme zatím vyjadřovat," uvedla.

Proniknout do lomu Bílina se účastníkům podařilo už loni při prvním ročníku klimakempu. Tehdy Severočeské doly musely kvůli protestu na několik hodin zastavit těžbu skrývkových hornin. Škoda ale společnosti nevznikla, protože protest se odehrával na místě, kde byla plánovaná dvoutýdenní odstávka.

Radka Fialová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů