Sobota, 20. dubna 2024

V Austrálii platí zákaz jednorázových igelitek, někteří se zlobí

V Austrálii platí zákaz jednorázových igelitek, někteří se zlobí

Vztek a rozčilení vyvolal u některých zákazníků největších australských obchodních řetězců zákaz vydávání jednorázových plastových tašek. Ten platí ve většině australských států od začátku července a obchodníkům za jeho porušení hrozí pokuta, napsala agentura Reuters.

Jistý muž v obchodním řetězci Woolworths chytil pod krkem prodavače, který mu oznámil, že plastové tašky na jedno použití už v obchodě nejsou. Incident na místě vyřešila policie. Jiné obchody s potravinami poslaly do prodejen více zaměstnanců, aby lidem pomáhali zvyknout si na nové opatření. Jeho cílem je omezit množství odpadu. Zákazníci si v obchodech mohou koupit tašky, které se dají použít opakovaně.

Odborová organizace sdružující prodavače zahájila kampaň, kterou chce veřejnost na tuto změnu připravit. "Chápeme, že někteří zákazníci mohou být rozčilení, ale jakékoliv násilné nebo hrubé chování vůči zaměstnancům obchodů je naprosto neomluvitelné," cituje Reuters Gerarda Dwyera z odborové organizace zaměstnanců pracujících v obchodech.

Podle Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) každý rok skončí v oceánech více než osm milionů tun plastů. OSN chce, aby se do roku 2022 přestaly jednorázové výrobky z plastů používat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů