Úterý, 19. března 2024

Studie: Podíl dieselů na prodeji aut v EU klesne na pět procent

Studie: Podíl dieselů na prodeji aut v EU klesne na pět procent

Podíl naftových vozů na celkovém prodeji osobních automobilů v Evropské unii do roku 2030 klesne na pouhých pět procent. Předpovídá to podle serveru BBC nová studie poradenské společnosti AlixPartners. V loňském roce podíl naftových aut činil 45 procent ve srovnání s 52 procenty v roce 2015.

Studie upozorňuje, že odklon od naftových motorů Evropské unii ještě více zkomplikuje dosažení cílů při omezování emisí oxidů uhličitého. Naftové automobily vypouštějí do ovzduší méně oxidu uhličitého než benzinové, jsou na tom však hůře z hlediska emisí oxidů dusíku a pevných částic.

Poptávka po naftových automobilech se dostala pod tlak kvůli obavám ohledně kvality ovzduší a nejistotě kolem jejich regulace. Důvěru v naftové vozy těžce zasáhl emisní skandál německého koncernu Volkswagen. Podnik v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

AlixPartners se domnívá, že pro výrobce automobilů nyní jedinou cestu k dosažení požadovaného snížení emisí představují elektrické a hybridní vozy. "Vozový park EU potřebuje do roku 2021 dosahovat (u oxidu uhličitého) poklesu o 4,6 procenta ročně," upozorňuje studie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů