Úterý, 19. března 2024

Nejméně směsného odpadu v Jihočeském kraji produkují Chvalšiny

Nejméně směsného odpadu v Jihočeském kraji produkují Chvalšiny

Nejméně směsného odpadu produkuje v jižních Čechách obec Chvalšiny na Českokrumlovsku, kde připadá na člověka ročně 41 kilogramů, které vyhodí do popelnic. Chvalšiny s 1255 obyvateli získaly ještě s obcí Stehlovice na Písecku a městem Písek tzv. odpadové Oscary. Letos počtvrté je předala společnost Arnika obcím, jež produkují nejméně směsných odpadů. ČTK to řekl mluvčí Arniky Jiří Kaňa.

Stehlovice se 105 obyvateli, které zvítězily v kategorii obcí do 1000 obyvatel, produkují ročně 47,3 kilogramu směsného odpadu na člověka. V sekci obcí nad 5000 obyvatel skončil na prvním místě Písek, kde na každého z téměř 30.000 obyvatel připadá za rok 136,5 kilogramu směsného odpadu.

Organizátoři pro kvalifikaci do soutěže zvolili limit 150 kilogramů vyhozeného směsného odpadu na člověka a rok. Této hodnoty dosahují Německo nebo Rakousko, v ČR je průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Nízké produkce směsných odpadů dosahují nejlepší obce podle Kani díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a především motivace obyvatel.

"Největším problémem v nakládání s odpady v České republice je vysoká produkce směsného odpadu. Protože velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, neplníme požadavky evropské legislativy," uvedl odborník na systémy odpadového hospodářství Milan Havel.

Ve Chvalšinách, jež jsou na prvním místě mezi obcemi do 5000 obyvatel, nemají místní poplatky, ale úhradový systém, kdy každý platí 150 Kč na rok, kromě dětí do šesti let a důchodců nad 70 let. Za jeden svoz popelnice s komunálním odpadem pak člověk zaplatí 60 Kč. Čím více odpadu vytřídí, tím méně popelnic naplní, a tím méně zaplatí, řekl ČTK starosta Chvalšin Jiří Borský (Nezávislí).

"Musíte mít správně nastavený systém odpadového hospodářství, nastavit rozumné úhrady. My nemáme místní poplatky, to znamená, že se lidem vyplatí druhotné suroviny jako plasty, sklo, papír třídit, proto dosahujeme těchto výsledků. Systém funguje už několik let," řekl Borský.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů