Čtvrtek, 28. března 2024

Celníci a policie nalezli při vyšetřování zastřeleného tygra

Celníci a policie nalezli při vyšetřování zastřeleného tygra

Při vyšetřování případu nelegálního nakládání se zvířaty nalezli celníci a policisté při domovních prohlídkách tělo čerstvě zastřeleného tygra, produkty z tygrů i kůže velkých šelem. Trojici obviněných mužů prozatím stíhají v souvislosti se třemi tygry, zvířat však zřejmě bylo více. U nejmladšího z obviněných navíc objevili 20 těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci celní správy a policie. Soud dnes všechny tři obviněné poslal do vazby, jedním z nich je chovatel Ludvík Berousek starší.

"Doufám, že kauza poslouží k tomu, aby se na to upozornilo. Někdo by se měl zamyslet nad tím, jakým způsobem se tu s těmi zvířaty zachází," podotkl ředitel sekce pátrání Generálního ředitelství cel Robert Šlachta. Dodal, že by se měla změnit legislativa.

Policie po pondělní razii obvinila z neoprávněného nakládání s chráněnými zvířaty muže ve věku 35, 56 a 67 let, kteří mají trvalé bydliště v Praze, na Českolipsku a na Žatecku. Jejich totožnost blíže nespecifikovala. Podle kriminalistů nakládali s mrtvými těly tygrů v rozporu s právními předpisy a přinejmenším tuto neděli jednoho z tygrů zastřelili. Cílem činnosti gangu byl finanční zisk prostřednictvím výroby přípravků tradiční čínské medicíny.

Trojici hrozí až pětileté vězení. Berousek dnes před svým vazebním zasedáním řekl novinářům, že nespáchal nic protiprávního. Proti zahájení stíhání si podal stížnost.

Trestnou činnost údajně organizoval šestapadesátiletý Vietnamec, který vystupoval pod dvěma různými identitami. Dříve pracoval v Německu jako stánkař. Hotové tygří produkty podle celníků prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa, ale také v dalších zemích EU i mimo ně. Policie u něj našla tygří masox a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu.

Tygry podle obvinění choval sedmašedesátiletý Čech, v minulosti odsouzený za násilnou trestnou činnost. Policie u něj zajistila 1,8 milionu korun v hotovosti, kůže tygra, lva či medvěda a také množství dokladů k nakládání s tygry, u nichž bude ověřovat pravost dokumentů.

Chovatel údajně tygry dodával pětatřicetiletému preparátorovi s pozastavenou činností, také Čechovi. Muž pak těla šelem zpracovával, mimo jiné vyráběl vývar z jejich kostí. Právě u něj policisté objevili mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila cennou kůži. Je pravděpodobné, že vyšetřovatelé vůči preparátorovi rozšíří stíhání vzhledem k tělům jiných zvířat, které přechovával v mrazácích. Muž už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.

Produkty tradiční čínské medicíny jsou ve vietnamské komunitě velmi žádané, a proto dobře zpeněžitelné. Asiaté věří v mimořádně léčivé účinky u přípravků nejen z tygrů, ale také z dalších ohrožených zvířat, například nosorožců. Šlachta uvedl, že cena tygra se pohybovala kolem 100.000 až 150.000 korun za zvíře. Kůži prý preparátor prodával od 50.000 do 100.000, drápy za 2500 a jeden gram masoxu za 1500 korun.

U obviněného chovatele zůstala živá zvířata, jejichž zdravotní stav nyní vyhodnotí Česká inspekce životního prostředí. Každý tygr by měl mít své dokumenty a nepřenositelný čip. V ČR se oficiálně nachází 140 živých tygrů, z toho pouze čtyři desítky v zoologických zahradách. "Myslím, že se dostaneme k tomu, že je tu v tom nepořádek, že si tu na jedny papíry chodí víc tygrů a že je to byznys jako prase," uzavřel Šlachta.

Tereza Palečková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů