Pátek, 19. dubna 2024

Kvalita koupacích vod v Evropě

Kvalita koupacích vod v Evropě

Pokud patříte mezi Čechy, kteří na letní dovolené rádi hledají potřebné zchlazení, potěší vás výsledky posledního šetření Evropské environmentální agentury. To potvrdila nejvyšší kvalitu koupacích vod na našem kontinentu až u 85 % lokalit. Výsledek Česka je lehce podprůměrný.

Nejlepší výsledek zaznamenaly země Malta, Kypr, Řecko a dokonce i malé Lucembursko. Vodu si tak můžete dosyta a bez starostí užít na známých místech jako pláž Xlendi, v Korálovém zálivu či v krétské Elafonisi.

Chorvatsko, kam tradičně míří půl milionu až milion Čechů, zaznamenává šestou nejlepší příčku s 93,5 % vod s výbornou kvalitou. Zatímco pláže jako obvykle vykazují skvělé výsledky, v případě, že se plánujete zastavit i ve vnitrozemí, měli byste si dopředu zkontrolovat kvalitu místních koupališť. Například od Foginova koupaliště u známého Karlovače můžete očekávat dostatečnou.

Česká republika se se svými necelými 82 % koupacích vod ve skvělé kvalitě drží lehce pod průměrem Evropské unie. Ze všech míst měření, které Agentura vzala v potaz, nedostatečnou kvalitu vykázal jen Staňkovský rybník u Jindřichova Hradce. Dostatečnou pak Písník Mělice u Pardubic a Bohušovský rybník u Bruntálu. Vodní radovánky si můžete užít bez obav ve Slapech, Orlíku i na Lipně.

Turisti by si naopak měli při koupání dávat pozor v Itálii, Francii, Španělsku a Albánii. Tyto země dle šetření vykázaly až 209 stanovišť s nízkou kvalitou vody.

Na co bychom si konkrétně měli dát pozor? Především na kontaminaci vod koliformními bakteriemi, pseudomonády, sinicemi a jinými organismy. Ty nám mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, vyrážku, zanícení ran na pokožce a záněty očí i uší, přičemž obzvlášť rizikové jsou pro těhotné ženy a malé děti.

Zejména u vnitrozemských rybníků, řek a potoků je potřeba být obezřetný, jestli nedochází k znečištění vod odtoky ze zemědělských farem či hnojených polí. Riziko, že si koupání v těchto vodách neponeseme bez následku, se nezvyšuje jen s horkým letním počasím, ale i s prudkými dešti nebo záplavami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů