Pátek, 19. dubna 2024

Průvodce přírodopisnými filmy Attenborough má fobii z krys

Průvodce přírodopisnými filmy Attenborough má fobii z krys

Slavný britský tvůrce přírodopisných filmů David Attenborough přiznal, že má iracionální strach z krys. Příroda jako taková ho však fascinuje už od dětství, kdy sbíral zkameněliny, řekl 92letý filmař v rozhovoru s německým týdeníkem Die Zeit.

Attenborough je spoluautorem filmů a seriálů o životě v přírodě jako Život na Zemi, Naše modrá planeta, Modrá planeta, Zázračná planeta, Život savců nebo Ptačí svět. Nemiluje ale všechna živá stvoření. "Mám iracionální strach z krys," řekl časopisu Die Zeit.

"I když, možná není zas tak iracionální: krysy nemají strach z lidí a mohou přenášet nemoci," zamyslel se milovník a znalec přírody. "V noci mi už vícekrát některé lezly po obličeji. Otřesné," děsí se Brit dotěrných hlodavců.

Attenborough své filmy o přírodě pojímá jako napínavé hollywoodské thrillery, což je patrně součást tajemství jejich popularity. Je po něm pojmenována i jedna masožravá rostlina a indonéský brouk.

V rozhovoru s německým magazínem vypráví také o tom, jak ho příroda odmalička fascinovala, zvláště při sbírání fosilií. "Když rozpůlíte kámen, podíváte se na tu krásu uvnitř a víte, že žádný člověk před vámi se z takového pohledu netěšil, že jste tudíž první, kdo mohl dovnitř kamene pohlédnout, pak je to přece fascinující. To jsem chápal už v osmi letech," řekl Attenborough podle agentury DPA v rozhovoru, který vychází dnes.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů