Čtvrtek, 28. března 2024

Úsporné spotřebiče - zpřísnění kritérií a nová internetová stránka

Internetová prezentace Úsporné spotřebiče nabízí seznamy těch nejúspornějších spotřebičů pro domácnost i pro podnikání sestavených v několika přehledných kategoriích a vybraných dle transparentních kritérií.

Úsporné spotřebiče - zpřísnění kritérií a nová internetová stránka

Vývoj na trhu televizorů, sušiček a vysavačů vedl ke zpřísnění výběrových kritérií. Červencová aktualizace úsporných spotřebičů je doprovázena po téměř 10 letech zcela novou webovou prezentací. Nový web je plně responzivní a umožní hledat úsporné spotřebiče i na mobilních telefonech.

Úsporné spotřebiče

Internetová stránka Úsporné spotřebiče je součástí evropské rodiny webů, které nabízejí seznamy těch nejúspornějších spotřebičů na daném trhu. Výběr spotřebičů je prováděn průběžně s 2 významnými aktualizacemi za rok. Kritéria výběru jsou stanovena s ohledem na konkrétní situaci na trhu v dané produktové kategorii. Spotřebiče jsou do seznamů zařazeny pouze na základě svých technických vlastností, tedy dle předem známých transparentních kritérií, nikoliv na základě značky či výrobce. V České republice web www.uspornespotrebice.cz působí kontinuálně již 12 let.

Posuny ve výběrových kritériích

Výraznou obměnou se dočkaly všechny kategorie televizorů. Kvůli přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 se v nedávné době rychle obměnil téměř celý sortiment televizorů. Do seznamu televizorů nyní zařazujeme pouze nové televizory kompatibilní s novým standardem DVB-T2. Nově jsou také všechny televizory pouze v energetické třídě A+. Následující tabulka zachycuje aktuální kritéria pro úsporné televizory.

kategorie

v palcích

min. en. třída

max. příkon

Televizory s úhlopříčkou do 79 cm

22" a 24" a 28"

A+

50 W

Televizory s úhlopříčkou 80 cm

32"

A+

50 W

Televizory s úhlopříčkou 100 cm

40"

A+

50 W

Televizory s úhlopříčkou 110 cm

43"

A++

50 W

Televizory s úhlopříčkou 120 cm a více

48" a více

A++

64 W

Dalším výrazným posunem prošla kategorie vysavačů. Za obměnou stojí relativně nedávno zavedené energetické štítky pro vysavače. Výrobci na toto zavedení poměrně rychle zareagovali a mnoho vysavačů, které v nedávné době vstoupily na trh, je energeticky mnohem efektivnějších než dřívější modely. Kvůli výraznému posunu byla kritéria pro zařazení na web Úsporné spotřebiče výrazně zpřísněna. Změna kritérií je patrná z tabulky.

dříve

nově

Energetická třída

min. A

min. A+

Třída účinnosti čištění koberců a tvrdých podlah

A/B, B/A nebo A/A

A/A

Zpětné emise prachu z vysavače

A

A

Maximální hluk

70 dB

70 dB

Dalším zpřísněním prošly sušičky. Kritérium pro zařazení sušiček je energetická třída A+++ (beze změny) a třída účinnosti kondenzace A (zpřísnění z B).

Nový web

S novou aktualizací spotřebičů představujeme i novou internetovou stránku www.uspornespotrebice.cz. Nová webová prezentace získala zcela nový vzhled i nové funkce. Mezi hlavní nové funkce patří plná responzivita webu - stránka bude přehledná i na mobilním telefonu nebo na zařízeních s menším displejem. Se stránkou Úsporné spotřebiče tak můžete pracovat přímo v prodejně elektrospotřebičů. Mezi další nové funkce patří možnost filtrování spotřebičů (např. podle kapacity, energetické třídy apod.). Každá kategorie spotřebičů je doprovázena adekvátním doporučením pro výběr spotřebiče v uvedené kategorii a odkazem na kritéria pro zařazení na seznam úsporných spotřebičů. V neposlední řadě je na novém webu oddělena sekce ,,podnikání", kde lze nalézt zejména spotřebiče využitelné podnikateli (např. profesionální chladničky, mrazničky, vinotéky, minibary či tiskárny). Jeden z členů týmu Úsporné spotřebiče, Michal Staša, k tomu dodává: ,,Nová internetová stránka je výrazným pokrokem při prezentaci úsporných spotřebičů a nabízí jak pro domácnosti, tak pro podnikatele paletu spotřebičů a informací, které pomohou snížit provozní náklady na energii a tak i přispějí k ochraně životního prostředí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů