Úterý, 19. března 2024

ERÚ chce vydávat cenová rozhodnutí také pro teplárenství

ERÚ chce vydávat cenová rozhodnutí také pro teplárenství

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce stejně jako v případě elektřiny a plynu vydávat cenové rozhodnutí pro teplárenství, kde se zatím nepoužívá. Chce tím zajistit transparentní výpočet ceny jak pro teplárny, tak pro spotřebitele. ČTK to dnes řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort. Při kontrolách se podle něj úřad bude více zaměřovat na oprávněnost nákladů teplárenských firem, než na přiměřený zisk, jako dosud.

Zatímco regulované složky cen elektřiny nebo plynu stanoví ERÚ každoročně ve svém cenovém rozhodnutí, v teplárenství se používají takzvané věcně usměrňované ceny. Ty usměrňují způsob výpočtu ceny v závislosti na různých parametrech, například podle typu používaného paliva. Výslednou cenu účtovanou spotřebitelům ale každý dodavatel tepla počítá sám.

"Nová metodika nastaví transparentní pravidla, která zohlední aktuální trendy a zároveň pomohou vytvořit předvídatelné regulatorní prostředí. V praktické rovině hovoříme například o tom, že pro všechny druhy energie, teplárny a výtopny nevyjímaje, budeme vydávat standardní cenová rozhodnutí. Jasná pravidla jsou důležitým předpokladem nejenom pro správnou funkci trhu, ale také pro jejich vymahatelnost," uvedl místopředseda Rady ERÚ Vladimír Vlk.

Vymahatelnost pravidel podle něj ERÚ zajišťuje mimo jiné kontrolou a případným sankčním správním řízením. Nejasná pravidla ale přispívají k protahování řízení. Pokutované společnosti vracejí prvoinstanční rozhodnutí k rozkladům, případně je napadají soudní cestou.

Podle Vlka se ERÚ v minulosti při kontrolách příliš soustředil na přiměřený zisk teplárenských společností, k jehož výpočtu nebyla nikdy zveřejněna metodika. Úřad se pak s firmami dohadoval o jeho výši. A tento ukazatel sám o sobě ani zdaleka neodhalí skutečnou ekonomiku fungování podniku, uvedl dále Vlk.

"Regulátor by se měl soustředit víc na oprávněnost nákladů a dále na soulad plánovaných a skutečně uplatněných nákladů. Musíme třeba zajistit, aby se v regulovaných firmách za peníze spotřebitelů nepořizovaly luxusní vozy nebo aby se manipulovalo s odpisy. Jmenované příklady mají reálný základ, a to nehovořím jenom o teplárnách," dodal Vlk.

Snahu o zvýšení transparentnosti regulace cen tepla vítá Teplárenské sdružení České republiky. "Nicméně usilujeme také o její dlouhodobou předvídatelnost, kterou by zajistilo zavedení regulační periody podobně jako v elektroenergetice nebo plynárenství, kdy by byla vždy po určitou dobu neměnná. Je také potřeba zohlednit zásadní změny, k nimž došlo a dále dochází na energetickém trhu. Teplárenství dávno není monopolem jako na počátku devadesátých let, ale naopak čelí ostré konkurenci lokální výroby tepla, což by se mělo odrazit i v přístupu k jeho regulaci," sdělil ČTK ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů