Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přírodní lokalitu na Pardubicku zničilo zavážení odpadem

Přírodní lokalitu na Pardubicku zničilo zavážení odpadem

Cenná přírodním lokalita v bývalém hliníku cihelny Blato u Mikulovic na Pardubicku je zničená. Společnost Skládka Elzet zavezla během let stavebním odpadem téměř celou její plochu, nyní žádá úřady, aby ji mohla zaplnit úplně. V minulosti dostala za svou činnost v roce 2016 pokutu 1,5 milionu korun, nyní jí hrozí další.

"Ten biotop tam byl de facto zničen. Za to jsme uložili provozovateli vloni dvě pokuty, ministerstvo nám to vrátilo, abychom obě řízení spojili. Pokutu jsme vydali znovu, subjekt se proti tomu odvolal a čekáme na rozhodnutí," řekl ČTK ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové Lukáš Trávníček.

V lokalitě se v minulosti vyskytovalo šest zvláště chráněných živočišných druhů. ČIŽP se skládkou Blato zabývala už mnohokrát. Před lety stál jednatel firmy Luděk Zahradník kvůli obžalobě z vyhubení tří druhů chráněných živočichů i před soudem, po několika odvoláních ho soud v roce 2009 obvinění zprostil.

Společnost Skládka Elzet žádá, aby mohla pokračovat v činnosti a zavézt zbylé části pozemku. Záměr nyní podstupuje hodnocení dopadu na životní prostředí (EIA).

"Protože je biotop zničený, už tam není co chránit, a zavezená je už stejně polovina toho, oč žádají, jsme jim vydali souhlas. Chceme ale transparentnější podmínky pro kontrolu, abychom se nedohadovali o přesné vymezení hranic," dodal Trávníček. Podle něj je druhá navržená sankce vyšší než ta předchozí.

Zahradník od konce 90. let s povolením úřadů zavážel bývalý zemník cihelny Blato stavebním odpadem. Později, kdy byly v místě objeveny vzácné druhy živočichů a zavážení bylo omezeno, na tuto činnost potřeboval výjimku ministerstva životního prostředí z ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů. I když ji dvakrát získal, pokaždé byl proti ní podán rozklad a nikdy nenabyla právní moci. Přírodní lokalitu později také z velké části zničila stavba státní silnice I/37.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů