Čtvrtek, 28. března 2024

Daimler jedná v Číně o společné výrobě elektromobilů Smart

Daimler jedná v Číně o společné výrobě elektromobilů Smart

Německá automobilka Daimler chce v Číně založit společný podnik na výrobu vozidel Smart na elektrický pohon. Jedná o tom s podnikem Beijing Electric Vehicle (BJEV), který patří do skupiny jeho dlouhodobého čínského partnera Beijing Automotive Group. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Bloomberg.

Daimler a Beijing Automotive vyrábějí v Číně společně vozy Mercedes-Benz od roku 2005. Letos v březnu německá automobilka koupila podíl čtyř procent na BJEV. V květnu ohlásila změny v managementu divize Smart v rámci strategického posunu směrem k elektrifikaci. Malými dvousedadlovými vozy cílí v Číně, největším trhu elektromobilů na světě, zejména na mladou, městskou generaci, která by je mohla kupovat kvůli jejich velikosti a tedy snadnějšímu parkování.

Poptávka po těchto vozech ale v poslední době skomírá, loni se jich ve světě prodalo 135.025, což je o sedm procent méně než v roce 2016.

V tuto chvíli podle agentury Bloomberg není jisté, jaký podíl by Daimler ve společném podniku měl. Čína až dosud zahraničním automobilkám povolovala vyrábět na svém území jen v rámci společných podniků s domácími partnery a vlastnický podíl cizích firem nesměl překročit 50 procent. Nedávno však vláda oznámila, že zahraničním subjektům umožní mít v zemi továrny ryze ve svém vlastnictví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů