Úterý, 19. března 2024

Ministr zemědělství Miroslav Toman představil nového generálního ředitele Lesů ČR

Ministr zemědělství Miroslav Toman představil nového generálního ředitele Lesů ČR

Ministr zemědělství Miroslav Toman včera představil nového generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josefa Vojáčka. Funkce se ujme k 1. září 2018.

,,Mým hlavním zájmem je, aby státní podnik vedl skutečný odborník, proto jsem se řídil doporučením odborné výběrové komise. Nový ředitel má s vedením lesního podniku bohatou zkušenost, věřím proto, že se dokáže razantně vypořádat s náročnými úkoly, jako jsou kůrovcová kalamita, sucho v lesích, propad cen dřeva či spolupráce s dodavateli prací," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nový ředitel LČR Josef Vojáček vnímá jako aktuální výzvu boj s důsledky klimatických změn, z nichž zásadní je řešení šíření kůrovce a jím způsobené škody a chřadnutí lesních porostů. Dále ke svým představám k vedení Lesů ČR říká: ,,Mým cílem je adekvátní reakce na klimatické změny, za což považuji postupnou přeměnu stávajících porostů v druhově a věkově pestré lesy, k čemuž povedou mé aktuální i dlouhodobá zadání a činnost, protože obnova zdravých lesních porostů je výzvou na desetiletí dopředu. Více očekávám také od vedení ředitelů v krajích, kde je potřeba lépe rozhodovat při znalosti prostředí a nebát se za tato rozhodnutí přijímat vlastní odpovědnost. Připraven jsem také ke komunikaci se všemi partnery, jichž se působení Lesů ČR dotýká, od hospodářů a podnikatelů, přes nevládní organizace a přenos poznatků akademické sféry do praxe."

Josef Vojáček je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně. Už v předchozích letech pracoval pro LČR. Nyní je ředitelem státního podniku Vojenské lesy a statky. Působí i v akademické sféře jako člen vědecké rady Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Výběrové řízení na nového generálního ředitele LČR bylo vyhlášeno 26. června 2018, přihlásilo se celkem jedenáct uchazečů. Komisi tvořili dva zástupci akademické sféry z oblasti lesního hospodářství, ředitel ústavu v oblasti lesního hospodářství podřízeného MZe, náměstek pro řízení sekce MZe a ředitel odboru personálního MZe.

Vedením LČR byl pověřen od května 2018 Tomáš Pospíšil poté, co tehdejší ministr Jiří Milek odvolal z vedení firmy Daniela Szóráda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů