Čtvrtek, 28. března 2024

ASEKOL dojel v benefiční jízdě třetí

ASEKOL dojel v benefiční jízdě třetí

Šestý ročník unikátního handy cyklo maratonu projel v srpnu všemi kraji České republiky. Účastnilo se jej 40 týmů, tedy téměř 300 cyklistů. Nechyběly ani dva osmičlenné týmy ASEKOL na podporu sledge hokejistů - kapitána české reprezentace Zdeňka Šafránka a brankáře Jana Matouška.

,,Loni jsem se závodu sám účastnil, letos jsem bohužel ze zdravotních důvodů musel vynechat, přesto jsme byli po celou dobu v kontaktu a týmům ASEKOLU jsem fandil," říká Zdeněk Šafránek, který se stal patronem jednoho z týmů. Patroni jsou lidé se zdravotním handicapem, kteří musí čelit nějaké nepříznivé situaci, a právě tým závodníků by jim měl dodat patřičnou vzpruhu a motivaci do dalšího boje.

Za celou dobu cyklomaratonu cyklisté i s doprovodným týmem vypili 521 litrů tekutin, spotřebovali 8 náhradních duší, spali v průměru 4 hodiny denně a doprovodná vozidla pro přesun cyklistů i zásob najela neuvěřitelných 10 780 km. ,,Tohle všechno stojí za ten pocit uspokojení a motivaci do dalšího období, protože kolem závodů, kde se schází zdraví cyklisti s těmi s handicapem, vládne vždy dobrá nálada a týmový duch," dodává Jan Matoušek, patron druhého týmu, který se snaží i na vozíku zůstat aktivním sportovcem a shání prostředky na vozík vhodný pro letní sporty.

Oba týmy ASEKOL nakonec dojely do první desítky - na 3. a 6. místě, což je v tak silné konkurenci obrovský úspěch. Vzhledem k loňskému ročníku, kdy cyklisti týmu ASEKOL sbírali zkušenosti a dojeli až mezi posledními, byli tentokrát v cíli už po necelých 80 hodinách. Organizátoři handy cyklo maratonu neradi říkají závod. ,,Je to více benefiční cyklojízda," prozrazuje hlavní organizátor Tomáš Pchálek ze spolku Cesta za snem. ,,Nejedeme proti sobě, ale soupeříme hlavně sami se sebou. V týmech jsou lidé s různými druhy a stupni. Nejde porovnávat, kdo je lepší. Je to o tom zažít to, dokázat dojet v limitu, zvládnout vytvořit fungující tým. V cíli pak získávají všichni stejnou medaili, každý jeden cyklista."

Organizace Cesta za snem pořádá mimo handy cyklo maratonu i řadu dalších projektů. ,,Děláme všechno, co se dá. Létáme, plaveme, jezdíme auty, střílíme, učíme sebeobranu, pořádáme zážitkové víkendy, cyklojízdy okolo měst a další větší či menší projekty. Přidat se může kdokoli. Neděláme projekty pro osoby s postižením. Děláme projekty pro všechny, kdo se mají chuť bavit a žít naplno bez předsudků a bariér," uvedl ředitel závodu Heřman Volf.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů