Sobota, 20. dubna 2024

Vědci z Ceitecu ukázali, jak virus nákazy včelího plodu proniká do buněk

Vědci z Ceitecu ukázali, jak virus nákazy včelího plodu proniká do buněk

Virus nákazy včelího plodu, který napadá včelstva po celém světě, se podařilo podrobně popsat týmu strukturní virologie Pavla Plevky z Ceitecu Masarykovy univerzity ve spolupráci s Antonínem Přidalem z Mendelovy univerzity. Díky moderním metodám odhalili na povrchu viru malou bílkovinu, která hraje významnou roli v jeho množení. Článek popisující jejich práci publikoval vědecký časopis PNAS, který vydává Akademie věd USA.

Virová nákaza včelího plodu představuje první včelí onemocnění, u kterého bylo v roce 1917 rozpoznáno, že je způsobeno virem. ,,Symptomy virové infekce jsou velmi dobře pozorovatelné. Samy včely čistí úl od nákazy, která postihuje jen zárodky, takže ty zasažené odstraňují z úlu a jsou pak v jeho okolí vidět," přiblížila Michaela Procházková z výzkumné skupiny Strukturní virologie, která na popisu viru pracovala.

Přestože se už téměř celé století ví, že jde o virus, jeho přesnou podobu nikdo neznal. ,,Doposud měly jeho popisy jen malé rozlišení. Nám se podařilo dostat až na atomární úroveň a díky tomu jsme objevili na povrchu viru novou strukturu, která je pro rozmnožování viru v buňkách napadených včel nezbytná," uvedla Procházková.

Jde o malou bílkovinu, která má schopnost vázat se na membrány buněk. ,,Poté, co se virus naváže na buňku, potřebuje do ní uvolnit svou genetickou informaci, aby se mohl množit. Bílkovina, kterou jsme našli, tomu napomáhá a pravděpodobně funguje jako jakýsi dveřník, který se naváže na vnitrobuněčnou membránu a umožní genomu viru, aby se dostal do buňky," popsala podrobnosti objevu mladá vědkyně, která je vystudovaná molekulární bioložka.

Do Ceitecu Masarykovy univerzity Michaela Procházková přišla před dvěma lety, protože chtěla poznat nové metody, především pak kryo-elektronovou mikroskopii, kterou využila i k určení struktury viru nákazy včelího plodu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů