Čtvrtek, 18. dubna 2024

Invazivní rak pruhovaný vytlačuje z Lipna původního raka říčního

Invazivní rak pruhovaný vytlačuje z Lipna původního raka říčního

Invazivní druh raka pruhovaného vytlačuje z lipenské nádrže původního raka říčního. Podle vědeckého pozorování nelze vyloučit, že už v přehradě populace raka říčního zcela vyhynula. Novinářům to dnes v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku řekl děkan fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák. Invazivní rak pruhovaný je mimo jiné nebezpečný tím, že přenáší račí mor.

Podle Kozáka za masivním šíření raka pruhovaného, který se do Evropy dostal v 19. století z východního pobřeží USA, stojí několik faktorů. "Jedná se o stále se opakující problém neodborného vysazování raků, šíření prostřednictvím rybářského hospodaření, k tomu samozřejmě přispívají i extrémní teploty, a tím se invazivní raci šíří. Je to problém celé České republiky," uvedl Kozák.

Přítomnost raka pruhovaného má podle děkana negativní dopad nejenom na ekosystémy lipenské nádrže ale i na říční přítoky. Rozrůstající se populace invazivního druhu vyvíjí tlak na původní společenstva vodních rostlin, hmyzu, měkkýše a vajíčka a vývojová stádia obojživelníků a ryb. Kozák uvedl, že v lipenské nádrži žijí stovky tisíc raků pruhovaných. Vědci poprvé jejich výskyt v této lokalitě zjistili v roce 2006.

Problematikou šíření invazivního druhu se chce zabývat i Turistický spolek Lipenska. "Na základě zjištěných výsledků výzkumu bychom se chtěli pokusit vyvolat diskusi a iniciovat vznik odborně zpracovaného záchranného programu raka říčního, protože se již nedá jen přihlížet na rostoucí zdroj račího moru, který naše původní raky může brzy úplně vyhubit," uvedl předseda spolku Jiří Mánek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů