Čtvrtek, 25. dubna 2024

Strakonice koupily zavlažovací vaky, aby mladé dřeviny přežily

Strakonice koupily zavlažovací vaky, aby mladé dřeviny přežily

Město Strakonice koupilo 30 zavlažovacích vaků, které dalo na místa, kde sází novou městskou zeleň. Výsadbu nyní ohrožuje nedostatek přirozených srážek a spodní vody. Na podzim město koupí dalších 60 vaků, jeden stojí 550 korun. ČTK to řekli mluvčí radnice Markéta Bučoková a starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Vaky radnice rozmístila na extrémně suchá místa. Tento zavlažovací systém se podle mluvčí v ČR využívá zatím ojediněle. Zavlažovací vaky se připnou ke stromu a naplní se vodou. Kapacita jednoho vaku je necelých 60 litrů.

"Vak funguje na principu kapkové závlahy, která postupně uvolňuje vodu ke kořenovému systému stromu po dobu devíti hodin. Ve srovnání s běžnou zálivkou, kdy se ke stromu aplikuje zhruba okolo 30 litrů vody, je systém zavlažovacích vaků nesporně účinnější," řekla mluvčí.

Vaky jsou nyní hlavně na Palackého náměstí, kde jsou nově vysazené dřeviny v rozsáhlých vydlážděných plochách, dále podél nového mostu v Lidické ulici. Na podzim rozmístí město, kde žije 24.000 lidí, dalších 60 nových vaků k výsadbám či ke vzrostlým dřevinám, které se špatně vyrovnávají se suchem. Cílem je v dalších letech zefektivnit hospodaření s vodou, nová výsadba by měla v budoucnu zlepšit městské mikroklima.

"Je sucho, a když je nová výsadba a mladé kořeny nemají vodu, tak se 'nechytají'. Je to na mladé stromky, které jsme vysadili, a když je nezaléváme, umírají a bez zavlažovačů to letos umře všechno," řekl Hrdlička.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů