Úterý, 19. března 2024

Francouzský ministr podal kvůli neplnění ekologických cílů demisi

Francouzský ministr podal kvůli neplnění ekologických cílů demisi

Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot dnes nečekaně oznámil demisi, čímž podle médií uštědřil těžkou ránu prezidentu Emmanuelu Macronovi. Svůj krok podle agentury Reuters zdůvodnil nedostatečným pokrokem v plnění klimatických a dalších ekologických cílů. Hulot, který měl na starosti i dohled nad energetickou politikou vlády, rozhlasové stanici France Inter ráno řekl, že o jeho rozhodnutí nevěděla ani jeho manželka nebo prezident Macron. Ten odpoledne uvedl, že Hulotův krok respektuje a doufá v jeho podporu v "jiné podobě".

Známý ekologický aktivista, novinář, producent a spisovatel řekl, že jeho rozhodnutí bylo výsledkem "nahromaděných zklamání" nad nedostatečností kroků k řešení klimatických změn, ochraně biologické rozmanitosti a řešení dalších environmentálních hrozeb. Ve vládě se prý cítil "osamocený".

Podle Reuters patří Hulot k velmi populárním členům francouzské vlády. Jeho odchod tak představuje pro Macrona tvrdou ránu, protože sám prezident má v průzkumech naopak nejhorší hodnocení od nástupu do funkce v květnu 2017. Zpravodajská společnost BBC podotkla, že Hulot v minulosti odmítl nabídky na pozici v kabinetu od předchozích tří francouzských prezidentů.

"Před 15 měsíci jsem si vybral Nicolase Hulota, protože je to svobodný člověk. Respektuji jeho svobodu, doufám, že budu moci počítat s jeho podporou v jiné podobě tam, kde bude působit," řekl francouzský prezident během tiskové konference s dánským premiérem Larsem Rasmussenem. Vládní mluvčí Benjamin Griveaux již dříve vyjádřil nad ministrovým rozhodnutím politování.

Macron nicméně podobně jako Griveaux uvedl, že současná vláda dosáhla v ekologické politice řady úspěchů, přičemž jako příklady uvedl zavírání uhelných elektráren, závazky ohledně emisí skleníkových plynů nebo směřování energetického sektoru. Macron avizoval, že tyto snahy budou pokračovat.

Hulota se však dotklo, že vláda odkládá záměr snížit závislost Francie na jaderné energii prakticky na neurčito. Rezignaci ohlásil den poté, co kabinet oznámil záměr snížit na polovinu cenu loveckých povolení. Odcházející ministr uvedl, že mu toto opatření ukázalo sílu lobbistů.

"Doufám, že můj krok není aktem rezignace, ale aktem mobilizace," řekl Hulot. Boj s klimatickými změnami je podle něj vždy odsouván na spodek seznamu priorit. Podle agentury AFP zaznamenal dlouholetý ekologický aktivista ve vládě úspěchy jako například zrušení kontroverzního plánu na stavbu letiště v Notre-Dame-des-Landes, ale u řady dalších otázek musel ustoupit.

"Jaká škoda! Snažil se, ale nikdy se nemohl prosadit ve vládě, pro kterou je ekologie pouhým pozlátkem," uvedl šéf organizace Greenpeace ve Francii Jean-François Julliard. O náhradě za Hulota má premiér Édouard Philippe diskutovat s Macronem v nejbližších dnech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů