Úterý, 19. března 2024

V pražské zoo představili elektrický kompostér na bioplasty

V pražské zoo představili elektrický kompostér na bioplasty

Zástupci zoologické zahrady v Praze a společnosti Ipodec - Čisté město dnes představili elektrický kompostér na bioplasty používané v místních restauracích. Zoo nahradila veškeré plastové nádobí kompostovatelným, které se vyrábí ze škrobu, a jako první z českých zahrad zavedla linku na zprácování kompostovatelného odpadu.

"Zoologické zahrady by svým ekologickým chováním měly jít příkladem, proto realizujeme tento pilotní projekt," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. "Jde mimo jiné o 800.000 kelímků či 200.000 brček ročně. Apelujeme na návštěvníky, aby opravdu důkladně třídili a správně používali označené odpadkové koše," doplnil.

Pracovníci společnosti Ipodec nejprve od zoologické zahrady přeberou svezený odpad z kompostovatelných plastů, jako jsou jednorázové kelímky, talíře, misky, tácky, příbory nebo brčka. Ručně odpad roztřídí, nechají rozdrtit a nakonec spolu s gastroodpadem vsypou do elektrického kompostéru, kde se při teplotě 60 stupňů Celsia rozloží. Metoda je zatím ve fázi testování.

"Nejen v našich podmínkách jde o netradiční řešení; zkušební provoz bude i z tohoto důvodu trvat ještě několik měsíců," uvedl ředitel společnosti Karel Vančura. "Naše spolupráce se Zoo Praha trvá již bezmála čtvrt století a prezentace nové společné aktivity na poli odpadového hospodářství je jejím logickým vyústěním a důkazem péče Zoo Praha o životní prostředí," dodal.

Podle Michala Jiráně, ředitele divize GreenGood společnosti Dekos R, jež kompostér dodala, se pražská zoo otevřením linky stala první na světě, která přímo v areálu dokáže kompostovatelné obaly nejen zkompostovat, ale i výsledný materiál dále zužitkovávat.

Vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR pět let zkoumali rozklad bioplastových pytlů a lahví a zjistili, že se plasty z modifikovaných škrobů samy nerozpadají a některé z nich do půdy uvolňují chemikálie a ftaláty, v únoru zprávu přinesly Hospodářské noviny. Podle vědců se tyto plasty mohou rozložit v kompostu jen tehdy, když se dokonale rozstříhají a kompost zahřeje na více než 60 stupňů Celsia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů