Čtvrtek, 28. března 2024

Obec Poříčí u Litomyšle zvítězila v evropské soutěži péče o zeleň

Obec Poříčí u Litomyšle zvítězila v evropské soutěži péče o zeleň

Obec Poříčí u Litomyšle si odnesla zlatou medaili za péči o veřejné prostranství a zeleň v evropské soutěži Entente Florale (Kvetoucí sídla). Cenu převzala v irském městě Tullamore, do finále se dostalo celkem 12 obcí z celé Evropy. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí pardubického hejtmanství Dominik Barták.

"Zisk zlaté medaile je však naprosto výjimečnou událostí pro celou Českou republiku. Věřím, že i to bude motivací pro další obce z našeho kraje, aby v příštím roce podaly přihlášku do krajské vesnice roku," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Zájem o účast v soutěži Vesnice roku se letos výrazně snížil. V Pardubickém kraji se přihlásilo 15 obcí, o 12 méně než rok předtím. Vítězem se stala Pustá Kamenice na Svitavsku.

Soutěž Kvetoucí sídla pořádá Evropská asociace pro zahradní a krajinářskou tvorbu se sídlem v Bruselu. Mezinárodní odborná porota posuzuje celkový vzhled obce, její zapojení do krajiny, kvalitu bydlení, ekologii, komunikaci radnice s lidmi i aktivní přístup obyvatel k utváření vlastního životního prostředí.

Účast Poříčí v soutěži Entente Florale umožnil příspěvek Pardubického kraje ve výši 200.000 korun. Peníze sloužily na samotnou účast v Irsku, ale také na náklady spojené s prezentací a organizací příprav. Poříčí také dostalo Medaili hejtmana Pardubického kraje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů