Sobota, 20. dubna 2024

Sokolov rozdá obyvatelům kompostéry a tašky na tříděný odpad

Sokolov rozdá obyvatelům kompostéry a tašky na tříděný odpad

Obyvatelé Sokolova mohou požádat město o kompostér k rodinnému domku nebo opakovaně použitelné tašky na separovaný odpad. Z dotace z evropských fondů pořídlo město za dva miliony korun 500 kompostérů, tašky na tříděný odpad může zdarma získat 1000 lidí. ČTK to dnes řekla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

"Město Sokolov reagovalo na výzvy obyvatel města a pořídili jsme pro ně z dotace kompostéry a tašky na tříděný odpad. Lidé s trvalým bydlištěm v Sokolově už si nyní na městském úřadě mohou žádat jak o kompostéry, tak o tašky," řekla Oulehlová.

Sadu tří tašek na papír, sklo a plast mohou občané získat oproti podpisu na odboru správy majetku. Tašky město pořídilo ve spolupráci se společností Eko-kom. Modrá, zelená a žlutá taška odpovídají barvám kontejnerů na tříděný odpad a umožní lidem přehledně třídit odpad v domácnosti.

Zdarma mohou obyvatelé Sokolova získat také kompostér o objemu 1380 litrů. Žádost o jeho vypůjčení si mohou stáhnout na webových stránkách města nebo vyzvednout na podatelně městského úřadu. S městem podepíšou smlouvu o výpůjčce, po uplynutí doby udržitelnosti projektu přejdou kompostéry bezúplatně do vlastnictví občanů. Město už na kompostéry eviduje prvních 70 žádostí, doplnil starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

O domácí kompostéry byl v posledních letech velký zájem v dalších městech v Karlovarském kraji, například v Chebu nebo Ostrově. Využívají je především obyvatelé rodinných domů nebo zahrádkáři. Sokolov, kde velká část obyvatel bydlí na sídlištích, s jejich pořízením váhal. Kompostéry pomáhají snižovat podíl biologicky rozložitelné složky v komunálním odpadu, kde někdy tvoří až 60 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů