Pátek, 29. března 2024

Jaký mají Vaše džíny dopad na naši planetu?

 A jak se stát součástí revoluce za udržitelnou módu?

Jaký mají Vaše džíny dopad na naši planetu?

Všichni nosí džíny - to je odvážné tvrzení, ale skutečně nemá daleko od pravdy. Většina lidí ve svém běžném životě džíny skutečně nosí a poptávka po trendy levných džínách ještě nikdy nebyla větší. Známe však důsledky nákupu této takzvané "fast fashion"? A které menší změny mohou udělat rozdíl?

Produkce bavlny patří k největším na světě a ročně dosahuje 23 tisíc metrických tun.[1] Bavlna je mimořádně žíznivá a náročná rostlina, takže někteří pěstitelé na to, aby udrželi krok s poptávkou, používají pesticidy a chemikálie, které dělají rostliny odolnějšími. Produkce bavlny se tak stává jedním z nejvíce znečišťujících a na vodu nejnáročnějších odvětví na světě.

Tím to však nekončí. Než se z bavlny stane denim a z denimu džíny, které si z obchodu odnesete domů, přejde Váš oblíbený kus oblečení mnoha kroky. Zcela nejdříve se musí bavlněná vlákna obarvit indigo barvivem (základní modrou barvou), což životní prostředí zatěžuje masivní spotřebou vody a chemikáliemi.

Pokud firma chce dosáhnout na svých produktech různé efekty, jako například takzvaný ošoupaný nebo vybledlý efekt a jiné, existuje mnoho způsobů, jak takový vzhled dosáhnout. Většina z nich však představuje nějaké problémy. Nejškodlivějším procesem je bezpochyby bělení nebo odbarvování, které nejen spotřebuje velké množství vody, ale může být i mimořádně nebezpečné pro pracovníky, kteří s používanými chemikáliemi přicházejí do styku.

Jak to tedy můžeme změnit? Jako spotřebitelé máme obrovskou odpovědnost, a tou je vyvíjet tlak na oděvní společnosti po celém světě, aby zvyšovaly standard. Vzdělávání pěstitelů bavlny o rizicích přílišného zalévání, používání pesticidů, poskytování lepších alternativ semen nebo způsobů odstranění škůdců již nyní pomalu toto odvětví mění.

Pokud jde o výrobu a zpracování denimu a džínů, přírodní barviva nebo laserové technologie jsou pouze ukázkou inovativních řešení, které někteří výrobci již dnes zavádějí ve snaze učinit produkci bezpečnější jak pro pracovníky, tak pro životní prostředí.

Infografika online portálu ShopAlike nabízí jasný přehled procesu výroby džínů, jakož i tipy, jak změnit naše spotřebitelské návyky tak, abychom všichni podpořili udržitelnou produkci tohoto ikonického kusu oblečení:

  • Kontrolujte materiály: hledejte organickou bavlnu, recyklované nebo obnovitelné materiály.
  • Seznam transparentních značek najdete například v aplikaci Notmystyle a seznam nejvíce udržitelných značek na stránce Rankabrand.
  • Nakupujte lokální výrobky: oblečení vyrobené blízko k místu, ve kterém se prodá, vyprodukuje méně CO2 při přepravě.
  • Perte co nejméně!
  • Nevyhazujte - dejte oblečení nový život nebo jej darujte na dobrou věc.

Kompletní infografiku můžete najít na stránce ShopAlike.


[1] https://www.worldatlas.com/articles/top-cotton-producing-countries-in-the-world.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů