Úterý, 19. března 2024

OSN: Škody z přírodních katastrof za 20 let raketově vzrostly

OSN: Škody z přírodních katastrof za 20 let raketově vzrostly

Za posledních dvacet let raketově vzrostla výše hospodářských škod, které způsobily přírodní katastrofy související s klimatem. Od roku 1998 do loňska způsobily záplavy, bouře, lesní požáry či vlny horka a sucha škody za 2,2 bilionu dolarů (49,4 bilionu korun), informoval dnes ve své zprávě Úřad OSN pro snížení rizik katastrof (UNISDR).

Škody, které přírodní katastrofy související s klimatem napáchaly v posledních dvaceti letech, jsou podle UNISDR dvaapůlkrát vyšší než škody z předcházejících dvaceti let, tedy 1978 až 1997.

Započtou-li se i katastrofy, které přímo s klimatem nesouvisí, jako jsou zemětřesení, přívalové vlny cunami a sopečné výbuchy, vyšplhají se podle úřadu OSN škody za posledních dvacet let na 2,9 bilionu dolarů (65,1 bilionu korun). V letech 1978 až 1997 to přitom bylo celkově 1,3 bilionu (29,2 bilionu korun).

UNISDR ve své zprávě upozornil, že skutečné škody jsou ještě mnohem vyšší, neboť se je podařilo vyčíslit jen u zhruba třetiny přírodních katastrof.

Na prvním místě zemí světa, které nahlásily nejvyšší hospodářské škody v souvislosti s klimatem podmíněnými přírodními katastrofami, jsou Spojené státy. Téměř o polovinu nižší škody měla podle statistiky Čína následovaná Japonskem, Indií a Portorikem.

UNISDR nicméně upozornil, že jeho informace vycházejí z oficiálních dat, ekonomicky vyspělejší země, které se podrobnému sčítání škod věnují, můžou být proto v jeho statistikách na vyšší příčce, než by jim podle skutečného stavu věcí náleželo. V rozvojových zemích se často škody nesčítají, neboť v nich není tak rozšířené pojišťování majetku, upozornila agentura AP.

Úřad OSN také připomněl, že za posledních dvacet let při přírodních katastrofách o život přišlo 1,3 milionu lidí. Padesát šest procent z nich zahynulo v důsledku 563 zemětřesení a jimi způsobených vln cunami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů