Pátek, 29. března 2024

Polabské hůry se stanou zvláště chráněným územím

Polabské hůry se stanou zvláště chráněným územím

Polabské hůry na Nymbursku se stanou zvláště chráněným územím, rozhodli středočeští radní. Cílem je ochrana chráněných a vzácných rostlin a živočichů, uvedla dnes v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu.

Polabské hůry je společné označení pro trojici svědeckých vrchů: Přerovskou, Semickou a Břístevskou hůru, jejichž celková rozloha je přes 22 hektarů.

"Cílem je ochrana cenných rostlinných stanovišť s výskytem zvláště chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů. Jedná se o polopřirozené suché trávníky a křoviny na vápenitých podložích i extenzivně sečené louky. Z hlediska ochrany jsou významné zejména jižní svahy takzvaných svědeckých vrchů, kde je teplomilná vegetace," uvedl hejtmančin náměstek Miloš Petera (ČSSD).

Na Polabských hůrách se vyskytuje například vzácná hvězdnice zlatovlásek, kavyl Ivanův, česnek hranatý, hořeček nahořklý, z živočichů je to třeba zlatohlávek tmavý, kudlanka nábožná, skokan štíhlý nebo ještěrka obecná.

Největší z třech území je Přerovská hůra o rozloze téměř 11 hektarů. Semická hůra se rozkládá na téměř devíti hektarech a Břístevská hůra na zhruba třech hektarech. Ve vzdálenosti 50 metrů od hranic zvlášť chráněného území Polabské hůry bude vymezené ještě ochranné pásmo.

Na Polabských hůrách jsou významné zejména jižní svahy, na kterých jsou vyvinuta typická společenstva bílých strání s hojným výskytem druhů z červeného seznamu ohrožených zvířat a rostlin. Vláda zařadila Polabské hůry v roce 2009 do seznamu Evropsky významných lokalit Natura 2000.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů