Pátek, 29. března 2024

ČR a Izrael budou více spolupracovat v otázce vody či odpadů

ČR a Izrael budou více spolupracovat v otázce vody či odpadů

Česko by mělo více spolupracovat s Izraelem v oblasti životního prostředí, v plánu jsou mimo jiné pravidelná expertní setkání a semináře. Návrh dohody, který předkládají ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), na dnešním jednání podpořila vláda. Brabec novinářům řekl, že by dohoda měla být uzavřena při nejbližší příležitosti, o vhodném termínu se jedná.

Oba státy nyní spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství, dohoda má kooperaci zintenzivnit a zpřesnit. Zatímco Izrael má podle materiálu pro vládu zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy, Česko má praxi v odpadovém hospodářství.

Země by tak podle dohody měly spolupracovat zejména při řešení znečištění vod, revitalizaci vodních toků, správě povodí, ale také například při ochraně biologické rozmanitosti, včetně monitoringu stěhovavých druhů, nebo při snižování a monitoringu znečištění ovzduší. Ve výčtu oblastí spolupráce nechybí ani "chytré" zemědělství, založené mimo jiné na zavlažování a omezení pesticidů a hnojiv, nebo odpadové hospodářství včetně recyklace, energetického využití odpadů a prevence jejich vzniku.

Brabec novinářům řekl, že dohoda je průlomová. "Tolik jich Česká republika zase nemá," prohlásil. Izrael označil za světového lídra v boji proti suchu. "Česká republika se má hodně co učit, Izrael má na druhou stranu zájem o zkušenosti České republiky s tříděním odpadů," konstatoval Brabec.

Spolupráce může mít podle dokumentu formy výměny relevantních informací a materiálů, výměnných pobytů expertů či například společných seminářů a workshopů, které by se konaly střídavě v ČR a Izraeli. Cílem je podle předkládací zprávy také podpora subjektů obou zemí při čerpání evropských i mezinárodních peněz na projekty ochrany vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů