Úterý, 23. dubna 2024

Senát vytvořil novou komisi pro řešení problémů se suchem

Senát vytvořil novou komisi pro řešení problémů se suchem

Senát vytvořil novou komisi, která se bude věnovat řešení problémů se suchem a nedostatkem vody. Povede ji senátor ODS a starosta Sedlčan Jiří Burian. Členové horní komory o tom dnes rozhodli v tajných volbách, stejně jako o předsednictví v dalších senátních komisích.

Stálá komise Senátu VODA - SUCHO, jak zní její oficiální název, by měla být partnerem vlády při řešení problémů s nedostatkem vody. Zároveň by měla kontrolovat dodržování a přijímání příslušných opatření zejména v oblasti životního prostředí a zemědělství. Komise má navázat na práci pracovní skupiny pro vodu a sucho, která v Senátu působila v závěru minulého funkčního období.

Senátoři rozhodli o obsazení předsednických míst v dalších stálých komisích. Z nich pouze komisi pro rozvoj venkova nadále povede sociální demokrat Miroslav Nenutil.

Předsedou ústavní komise se stal další sociální demokrat, někdejší ministr pro legislativu Jiří Dienstbier. Nahradil bývalou ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou (za Zelené), která už nekandidovala. Podobně v čele komise pro krajany stanul místo bývalého senátora ODS Tomáše Grulicha nově Tomáš Czernin (TOP 09) a šéfem mediální komise se místo bývalé senátorky Daniely Filipiové (ODS) stal Václav Chaloupek z klubu Starostů.

Do čela komise pro práci Kanceláře Senátu nastoupila Jitka Seitlová (KDU-ČSL); nahradila Boženu Sekaninovou (ČSSD), která letos mandát neobhájila.

Senátoři rozhodli také o novém obsazení míst v meziparlamentních institucích a první povolební schůzi horní komory ukončili. Znovu se sejdou ve čtvrtek na druhé schůzi, na níž se mají kromě schvalování zákonů zabývat případem údajného nedobrovolného pobytu syna premiéra Andreje Babiše v zahraničí v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů