Sobota, 20. dubna 2024

Hradecký kraj chce dát Novému Bydžovu 10 mil. Kč na ekologii

Hradecký kraj chce dát Novému Bydžovu 10 mil. Kč na ekologii

Královéhradecký kraj chce dát téměř deset milionů korun městu Nový Bydžov na likvidaci staré ekologické zátěže v areálu bývalého podniku Kovoplast a jeho okolí. ČTK to dnes sdělil Jiří Klemt z kanceláře hejtmana. Rozhodnutí rady kraje musí ještě schválit zastupitelé.

Projekt na likvidaci staré ekologické zátěže podzemních vod v Novém Bydžově je dlouholetým úsilím města, kraje a dalších stran v čele s libereckou univerzitou. "Předběžná výše nákladů na celý projekt je zhruba 100 milionů korun. Královéhradecký kraj se bude podílet deseti miliony korun, město Nový Bydžov dá pět milionů korun a zbytek pokryje dotace z Operačního programu životního prostředí," uvedl Klemt.

V roce 2007 bylo zjištěno rozsáhlé znečištění podzemní vody v domovních studních karcinogenními chemikáliemi, v roce 2008 město uvělalo hydrogeologický průzkum, který přítomnost škodlivých látek potvrdil.

"Snažíme se o zmírnění následků masivního znečištění chlorovanými etylény po zaniklém podniku Kovoplast v blízkosti centra Nového Bydžova. Práce na odstranění této zátěže probíhají již od roku 2007," uvedl radní kraje pro zemědělství a životní prostředí Karel Klíma (KDU-ČSL).

Pod pozemkem bývalého podniku Kovoplast a přilehlém okolí se podle odhadů nachází 2,5 tuny chlorovaných etylénů a osm tun ropných látek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů