Pátek, 29. března 2024

Zpráva varuje před rostoucími dopady klimatických změn na USA

Zpráva varuje před rostoucími dopady klimatických změn na USA

Nekontrolované klimatické změny budou stát Spojené státy do konce století stamiliardy dolarů a budou ničit vše od lidského zdraví přes infrastrukturu po zemědělskou produkci. Píše se to v americké vládní zprávě, která byla zveřejněna v pátek. Bílý dům označil zprávu, sepsanou s pomocí četných amerických vládních agentur a oddělení, za nepřesnou.

Podle zprávy klimatické změny "představují rostoucí problém pro lidské zdraví a bezpečnost, kvalitu života a tempo ekonomického růstu". Varování je v rozporu s politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa, připomíná server BBC News. Mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová uvedla, že text "je založen převážně na extrémním scénáři".

Nová zpráva ukazuje pravděpodobné dopady klimatických změn na každou sféru americké společnosti. "S pokračujícím nárůstem emisí budou roční ztráty v některých hospodářských odvětvích dosahovat do konce století stamiliard dolarů, tedy větších hodnot, než je stávající hrubý domácí produkt řady amerických států," konstatuje zpráva.

"Bez zásadního a udržitelného globálního úsilí o zmírnění klimatických změn budou tyto změny způsobovat čím dál větší ztráty americké infrastruktuře a majetku a zpomalovat tempo ekonomického růstu v tomto století," pokračuje zpráva.

Dokument připomíná, že klimatické změny už nyní pociťuje mnoho oblastí po celé zemi, včetně častějších a intenzivnějších případů extrémního počasí a přírodních katastrof.

Podle reportéra BBC News Jamese Cooka je zpráva pozoruhodná ze dvou důvodů. Za prvé není abstraktní, ale uvádí množství konkrétních příkladů: přeplněné přehrady v Jižní Karolíně, špatnou sklizeň ve vyprahlé oblasti Velkých planin či nárůst počtu případů chorob přenášených hmyzem na Floridě.

Za druhé se zpráva zaměřuje na hospodářské důsledky, čímž napadá tvrzení Bílého domu, který opakuje, že dává přednost ekonomickému růstu před ekologickými opatřeními, uvádí James Cook.

Bílý dům loni odstoupil od pařížské klimatické dohody z roku 2015. Smlouva má prostřednictvím omezení emisí skleníkových plynů udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Trump zrušil americké závazky s odůvodněním, že pařížská smlouva poškozuje rozvoj amerického průmyslu a znevýhodňuje USA oproti dalším zemím, jako jsou Čína nebo Indie.

V říjnu Trump prohlásil, že pochybuje o skutečném vlivu lidské činnosti na klimatické změny. Šéf Bílého domu rovněž řekl, že vědci z celé věci udělali obrovskou politickou záležitost. Během předvolební kampaně Trump označil oteplování planety za mystifikaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů