Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlava vyzvala k šetření vodou kvůli poklesu hladiny Hubenova

Jihlava vyzvala k šetření vodou kvůli poklesu hladiny Hubenova

Jihlavská radnice vyzvala obyvatele k šetření pitnou vodou. Vodárenská nádrž Hubenov, která padesátitisícové krajské město hlavně zásobuje, není zaplněna ani z poloviny, hladina klesá od jarních měsíců. Tak málo vody v ní ještě nebylo, řekla dnes novinářům primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Pokud bude sucho pokračovat, není podle ní vyloučeno, že zjara bude město muset čerpat vodu odjinud.

"Každý z nás může pomoci tomu, aby v hubenovské nádrži neubývala voda tak velkým tempem," uvedla primátorka. Šetřit podle ní lze při sprchování, vodu z nádobí by mohli lidé ještě použít na splachování toalet. Neměli by pitnou vodu používat na mytí aut ani třeba na tvorbu kluzišť.

"Není to restriktivní omezení. Jde vysloveně o výzvu, aby se každý z nás zamyslel, co může udělat," řekla.

Hladina v nádrži Hubenov je skoro čtyři metry pod maximem. Do dosažení minimální hladiny, která musí být zachovaná pro odběr pitné vody, chybí už jenom tři metry, uvedla primátorka.

Do úpravny Hosov, která padesátitisícovou Jihlavu pitnou vodou zásobuje, vede přivaděč i z přehrady Nová Říše. Ani ta na tom není se zásobami vody moc dobře. Obě nádrže spravuje Povodí Moravy. Podle jeho údajů z poloviny tohoto měsíce byla naplněnost Hubenova 36 procent a Nové Říše 48 procent.

"Přivaděč, který má přes 30 kilometrů, je značného stáří," uvedl náměstek primátorky Jaromír Kalina (KDU-ČSL) k propojení s přehradou Nová Říše. Záložním zdrojem vody pro Hosov je nedaleká kaskáda pístovských rybníků. "Kde je v tuto chvíli potřeba dořešit nějaké technické záležitosti, abychom mohli vodu čerpat," řekla Koubová. Připraven je i havarijní systém čerpání z řeky Jihlavy.

Vody je méně i v dalších vodárenských nádržích na Vysočině. V polovině listopadu měla na území spravovaném Povodím Moravy největší naplněnost přehrada Mostiště se 70 procenty; nádrž Vír byla zaplněna z 39 procent. Mluvčí státního podniku Petr Chmelař tehdy ČTK sdělil, že povodí snižuje odtok z vodních děl. Přehrady Hubenov a Nová Říše patří mezi ty, u nichž povodí provádí nebo předložilo návrh mimořádných manipulací.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů