Úterý, 19. března 2024

VZDĚLÁVACÍ KARETNÍ HRA ADAPTOPOLIS

VZDĚLÁVACÍ KARETNÍ HRA ADAPTOPOLIS

V návaznosti na úspěšnou simulační hru Adapťáci vydalo v letošním roce Ekocentrum Koniklec, o.p.s., další vzdělávací hru - Adaptopolis.

Na rozdíl od Adapťáků se tato nová karetní strategie nepojí přímo se školní výukou, jedná se o samostatnou hru. Může si ji zahrát kdokoli ve věku od 10 let v počtu 2-4 hráčů. Cílovou skupinou jsou starší žáci, mládež, herní kluby, DDM a celé rodiny.

Součástí hry jsou nejen opatření adaptační (přizpůsobení se změně klimatu), ale také mitigační (zmírňování změny klimatu). Při hraní této karetní strategie se hráči seznamují s jednotlivými negativními projevy klimatických změn (např. vlny veder, povodeň, ledovka) a s možnostmi, jak se na tyto projevy adaptovat (zvyšovat odolnost a snižovat zranitelnost městského systému). Hráči si mohou hravou formou ověřit, jak jsou tato opatření propojena s negativními projevy klimatických změn a jak je možno se jim bránit nebo zmírňovat jejich následky. Použitá opatření jsou z oblasti zelené (vegetace) a modré (vodní prvky) infrastruktury, udržitelné energetiky a udržitelné mobility (dopravy).

Adaptopolis je možné hrát jako hru kooperační (v módu spolupráce), kdy se 2-4 hráči pokoušejí společně zvýšit úroveň adaptačních opatření na několika městských prvcích. Hráči si v každém kole volí jednu z postav (starostka, urbanista, energetik, developer, hydrolog a občan), které poskytují určitý bonus a snaží se o vylepšení rodinných domků, náměstí, nábřeží, školy a obchodního centra. V každém kole se navíc vyhodnocují události, které mohou hráčům pomoci, nebo naopak uškodit (negativní projevy klimatické změny). Jelikož i ve skutečném světě většinou o těchto událostech víme alespoň s malým předstihem, mají hráči i v naší hře možnost se během kola na událost připravit.

Kompetitivní mód (soupeření) hry je určen také pro 2-4 hráče, ale každý zde hraje sám za sebe. Hráči se snaží postupně vylepšovat svoje vlastní město a rovněž jsou nuceni vypořádávat se s událostmi. Na konci hry si spočítají body a určí vítěze. Ani v tomto módu však nelze druhému škodit, jelikož i ve skutečném světě je v našem zájmu si s adaptačními opatřeními pomáhat.

Doposud bylo rozesláno, rozdáno a prodáno přes 200 kusů hry. Hru nabízíme zdarma do herních klubů a oddílů.

Více informací o možnosti získat tuto hru včetně kontaktu na koordinátora najdete na webových stránkách Ekocentra Koniklec.

Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí a Středočeským krajem a nemusí vyjadřovat stanoviska uvedených subjektů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů